Ostatnie komentarze
05Cze2020
godz. - 22:17

Elegancka i prosta przystawka – tatar ze śledzia

Share

Śledzia kochamy wszyscy. Jemy go często i to nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Dziś przygotowałam pięknie wyglądającą przystawkę, która może być także pyszną przekąską lub lekką kolacją – tatar ze śledzia. Tatar to danie, które zasadniczo powinno przygotować się z surowych składników więc pewnie znawcy powiedzą, że to nie jest to samo i z pewnością będą mieli rację. Zapewniam jednak, że ten mój tatar ma w sobie coś wyjątkowego. Jest odświeżający, lekko pikantny, słodko kwaśny i niezależnie jak dużo go przygotuję zawsze mam ochotę na więcej.


Składniki (2 porcje):
300g płatów śledziowych
2 duże kapary
1 mała szalotka
1 duża dość twarda nektarynka
6-8 marynowanych pieczarek
papryczka chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy


Płaty śledziowe odsącz z oliwy, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w drobną kostkę. Kapary, papryczkę chili i szalotkę drobno posiekaj. Nektarynkę i marynowane pieczarki pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki tatara i odstaw na pół godziny do lodówki. Wymieszaj wszystkie składniki sosu żeby powstała jednolita emulsja. Tatara uformuj na talerzu za pomocą metalowego ringu. Skrop sosem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Guacamole z komosą ryżową
Pyszna i lekka przekąska – tatar z łososia
Dwuczęściowa sałatka z łososia, buraków i awokado

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony