Ostatnie komentarze
29Maj2020
godz. - 17:29

Placki ziemniaczano marchewkowe z guacamole.

Share

Placki to jedno z takich dań, które uratowały mnie z niejednej „niejadkowej" opresji. Mój syn zjada wszystkie placki, niezależnie od tego z czego lub z czym je podaję. Dziwi mnie niezmiernie fakt, że każde placki może zjeść z cukrem. Tym razem jednak odeszliśmy od tradycji i część placków ziemniaczano marchewkowych zjedliśmy z pikantnym guacamole. Przyznam, że to niecodzienne połączenie bardzo mi smakowało. Spróbujcie bo naprawdę warto.


Składniki:
placki
0,5 kg ziemniaków
2 duże marchewki
1 cebula
5 łyżek mąki
2 jajka
sól pieprz
olej do smażenia
guacamole
2 awokado
mała czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
pół szalotki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki włóż na sitko i odciśnij. Płyn po odsączeniu ziemniaków odstaw na parę minut, odlej wodę a osadzony na dnie krochmal dodaj do startych ziemniaków. Cebulę zetrzyj na tarce. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj marchewkę, cebulę, mąkę i jajka do ziemniaków. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej smaż na złoto z obu stron. Zdejmij z patelni na ręcznik papierowy, żeby placki odsączyć z tłuszczu.
Papryczkę chili, czerwoną słodką paprykę i szalotkę pokrój w małą kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Awokado obierz, usuń pestkę i rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, żeby awokado nie ściemniało. Dodaj oba rodzaje papryki, szalotkę, czosnek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Nakładaj po łyżce guacamole na placki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym
Placki z cukinii i kukurydzy dla mojego syna
Jesienne placuszki z mąki kasztanowej z figami i kozim serem

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony