Ostatnie komentarze
02PaÅ2017
godz. - 09:56

Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym

Share

Chociaż cukinię można w Polsce kupić przez cały rok to dania z jej udziałem kojarzą się raczej z jesienią. Cukinia faszerowana mięsem i w wersji wegetariańskiej, placki, tarty królują na naszym stole głównie w październiku.


Dziś chciałabym zaproponować wyjątkowo prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę. Cukinia w cieście naleśnikowym sprawdzi się również jako dodatek do obiadu albo lekka kolacja. Ja przygotowałam do niej sos czosnkowo-koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Myślę, że dobrze będzie również smakować z ostrą pomidorową salsą lub po prostu z chrzanem.


Składniki
500g cukinii
170ml mleka
50ml oleju
6 łyżek mąki pełnoziarnistej
1 jajko
3 łyżki parmezanu
łyżka posiekanego tymianku
sól, pieprz
sos:
200g jogurt naturalny
2 łyżki posiekanego koperku
1 zÄ…bek czosnku
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia


Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj jogurt z czosnkiem, koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Do płaskiego naczynia wlej mleko, olej, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, tymianek, parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut.
Cukinię pokrój w 1cm pasterki. Zanurzaj plastry cukinii w cieście i smaż na maśle klarowanym na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Smacznego!


Spróbuj także
Czerwcowe śniadanie
Ziołowe muffinki z szynką i cukinią
Placki kalarepkowo marchewkowe

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony