Ostatnie komentarze
18PaÅ2019
godz. - 11:20

Jesienne placuszki z mÄ…ki kasztanowej z figami i kozim serem

Share

Bardzo dawno nie smażyłam placków ani racuchów. Czas nadrobić zaległości. Zaczynam więc sezon od baaaaardzo jesiennego dania. Proponuję dziś placki z mąki kasztanowej z figami i serkiem kozim. Do tego włoskie orzechy i odrobina syropu daktylowego. Zaserwujcie takie danie swoim domownikom na jesienne weekendowe śniadanie. Przepędzicie nim każdą jesienną chandrę.


Oryginalne danie podpatrzyłam kiedyś we Francji. Placki składały się wyłącznie z mąki kasztanowej wody i soli. Duże, podobne bardziej do naleśników, smażone prawie bez tłuszczu podawane były z dość ostrym białym serem. Moje placuszki są znacznie mniejsze i grubsze, ale lekko przydymiony karmelowy smak jest taki sam.


Składniki
200g mÄ…ki kasztanowej
150ml wody
150ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu
do podania: kozi twarożek, figi i orzechy włoskie, syrop daktylowy


Wszystkie składniki placuszków wymieszaj bardzo dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto o konsystencji śmietany. W razie konieczności dodaj nieco wody lub mąki kasztanowej. Nakładaj na rozgrzaną patelnię i smaż na rumiano z obu stron. Podawaj od razu z kozim serkiem, figami i orzechami włoskimi i paroma kroplami syropu daktylowego.


Smacznego!


Spróbuj także:
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym
Perfekcyjne jogurtowe placuszki z jabłkami
Placki kalarepkowo marchewkowe

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony