Ostatnie komentarze
22Maj2020
godz. - 17:27

Moje szparagi mimoza

Share

Sezon na szparagi jest krótki dlatego kiedy pojawiają się białe i zielone kupujemy je praktycznie przy każdych zakupach. Możemy je jeść pod każdą postacią: gotowane grillowane, w zupach, w sałatkach, z szynką, do jajek, omletów itd. Można jeszcze długo wymieniać. Dziś francuska propozycja szparagów mimoza, które mogą być przystawką do eleganckiego obiadu lub prostą i smakowitą przekąską w ciągu dnia. To nieskomplikowane danie składa się z kilku składników: zielonych szparagów, jajka na twardo oraz sosu winegret. Trzeba jedynie pamiętać, żeby nie przegotować szparagów. Muszą być lekko twardawe jędrne i chrupiące. Dlatego gotowanie można zamienić na smażenie lub grillowanie. Do swoich szparagów przygotowałam sos lekko ostry z dodatkiem musztardy i syropu klonowego. Danie wyszło naprawdę pyszne.


Składniki (2 porcje)
1 pęczek szparagów
2 jajka
sól, pieprz
sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka musztardy


Składniki sosu dokładnie wymieszaj i odstaw, żeby składniki się przegryzły. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i grilluj, smaż lub zblanszuj tak, żeby były pięknie zielone lekko miękkie ale chrupiące. Zostaw je do ostygnięcia. Zimne szparagi posyp posiekanym jajkiem i polej sosem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Szparagi z szynką parmeńską
Wiosenne szparagowe śniadanie
Szparagowe risotto – jedna porcja to za mało

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony