Ostatnie komentarze
16Maj2016
godz. - 09:36

Szparagi z szynką parmeńską

Share

Dziś kolejna propozycja na przekąskę ze szparagami w roli głównej. Przygotowanie jej zajmie wam tylko chwilę, a składników jest naprawdę niewiele. Do tego dania najlepsze będą zielone szparagi. Białe zostawcie do przygotowania delikatnej zupy. Połączenie szparagów z szynką parmeńską to klasyka na talerzu: wygląda elegancko i smakuje obłędnie.


Możecie posypać danie startym parmezanem a jeśli potrzebujecie bardziej treściwej kolacji doskonałym dodatkiem będą jajka w koszulkach lub jajka sadzone. Przekąska ta czuje się najlepiej w towarzystwie schłodzonego wytrawnego białego wina.


Składniki:
pęczek szparagów
plastry szynki (tyle ile szparagów)
dwie łyżki oliwy
starty parmezan


Wstaw wino do lodówki.


Rozgrzej piekarnik do 200st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i skrop oliwą.
Obetnij zdrewniałe końce szparagów. Każdy szparag owiń szynką i ułóż na blasze. Piecz 6 minut, obróć szparagi i piecz kolejne 4 minuty aż szynka się przyrumieni. Wyjmij, ułóż na talerzu i posyp parmezanem.

Nie zapomnij o winie Mrugnięcie


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony