Mąka ryżowa to popularna i coraz częściej wykorzystywana mąka bezglutenowa. Jej właściwości, poza osobami na diecie bezglutenowej, doceniają również Ci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu. Mąka ryżowa dostarcza węglowodanów, jest bogata w błonnik pokarmowy, jednocześnie ma mało tłuszczu. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.
Dziś chciałabym zaproponować cytrusowe ciasto z tą mąką właśnie. Mąka ryżowa powoduje, że ciasto ma delikatną i muślinową konsystencję i piękny żółty kolor. Jest puszyste, wilgotne, słodko-kwaśne i z całą pewnością, kiedy raz spróbujecie nie poprzestaniecie na jednym kawałku.
Składniki:
180g masła
120g cukru
200g mąki ryżowej
2 jajka
skórka z jednej cytryny
sok i skórka z pomarańcza
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
lukier cytrynowy
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok z pomarańczy. Wymieszaj dokładnie. Ciasto włóż do blaszki.
Piecz 40 minut. Schłodzone ciasto udekoruj cytrynowym lukrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Babka cytrynowa, ozdoba wielkanocnego stołu
Wspomnienie lata - ciasto wiśniowo kokosowe
Ciasto z ananasem