Nie wiedziałam, że ciasto ananasem z puszki jest amerykańskim wynalazkiem. Najpierw je zrobiłam a potem poszperałam i teraz już wiem. Oryginalnie jest to ciasto odwrócone. Ja zrobiłam swoją wersję, z owocami na wierzchu, tak jak robi się zwykłe ciasto z owocami. Następnym razem zrobię je po „amerykańsku".
Jest to jedno z tych ciast, które lepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto lekko nabierze wilgoci od owoców. Jest proste, nie wymaga skomplikowanych działań no i cena ciasta jest przystępna. Idealne ciasto do popołudniowej kawki w domowym zaciszu.
Składniki:
125g masła
270g mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1 puszka ananasa
50ml jasnego rumu
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Tortownicę o średnicy 26cm wyłóż papierem do pieczenia.
Masło roztop na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodaj jajka oraz masło i mieszaj aż uzyskasz gładkie ciasto. Dodaj rum i 4 łyżki soku z ananasa. Wymieszaj raz jeszcze. Wlej ciasto do tortownicy. Posyp wiórkami kokosowymi. Ułóż na wierzchu połówki plasterków ananasa. Piecz około 40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!