Ostatnie komentarze
30Lis2015
godz. - 09:17

Ciasto z ananasem

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Nie wiedziałam, że ciasto  ananasem z puszki jest amerykańskim wynalazkiem. Najpierw je zrobiłam a potem poszperałam i teraz już wiem. Oryginalnie jest to ciasto odwrócone. Ja zrobiłam swoją wersję, z owocami na wierzchu, tak jak robi się zwykłe ciasto z owocami. Następnym razem zrobię je po „amerykańsku".

 

Jest to jedno z tych ciast, które lepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto lekko nabierze wilgoci od owoców. Jest proste, nie wymaga skomplikowanych działań no i cena ciasta jest przystępna. Idealne ciasto do popołudniowej kawki w domowym zaciszu.

 

Składniki:

125g masła

270g mąki

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125g cukru

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

1 puszka ananasa

50ml jasnego rumu

 

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Tortownicę o średnicy  26cm wyłóż papierem do pieczenia.

Masło roztop na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia.

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodaj jajka oraz masło i mieszaj aż uzyskasz gładkie ciasto. Dodaj rum i 4 łyżki soku z ananasa. Wymieszaj raz jeszcze. Wlej ciasto do tortownicy. Posyp wiórkami kokosowymi. Ułóż na wierzchu połówki plasterków ananasa. Piecz około 40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony