Ostatnie komentarze
30Lis2015
godz. - 09:17

Ciasto z ananasem

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Nie wiedziałam, że ciasto  ananasem z puszki jest amerykańskim wynalazkiem. Najpierw je zrobiłam a potem poszperałam i teraz już wiem. Oryginalnie jest to ciasto odwrócone. Ja zrobiłam swoją wersję, z owocami na wierzchu, tak jak robi się zwykłe ciasto z owocami. Następnym razem zrobię je po „amerykańsku".

 

Jest to jedno z tych ciast, które lepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto lekko nabierze wilgoci od owoców. Jest proste, nie wymaga skomplikowanych działań no i cena ciasta jest przystępna. Idealne ciasto do popołudniowej kawki w domowym zaciszu.

 

Składniki:

125g masła

270g mąki

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125g cukru

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

1 puszka ananasa

50ml jasnego rumu

 

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Tortownicę o średnicy  26cm wyłóż papierem do pieczenia.

Masło roztop na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia.

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodaj jajka oraz masło i mieszaj aż uzyskasz gładkie ciasto. Dodaj rum i 4 łyżki soku z ananasa. Wymieszaj raz jeszcze. Wlej ciasto do tortownicy. Posyp wiórkami kokosowymi. Ułóż na wierzchu połówki plasterków ananasa. Piecz około 40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony