Zielone zupy, sałatki czy naleśniki kojarzą mi się z wiosną. Nie lubię długiego przygnębiającego listopada, kiedy częściej niż zwykle pada deszcz a za oknem snują się na zmianę mgły z trudnym do zniesienia smogiem. Klasyk mawia, że „Trudno, taki mamy klimat". Dlatego, żeby nie dać się jesiennej szarości przygotowałam zieloną jak wiosenna łąka zupę z zielonego groszku z jarmużem.
Moje dzieci bardzo lubią zupę groszkową. Najczęściej robię ją w wersji mniej gęstej z ryżem, kaszą lub makaronem. Tym razem przygotowałam zupę krem i podałam z prażonymi płatkami migdałów. Dzięki tej zupie przemyciłam do jadłospisu jarmuż, za którym moje dzieci nie przepadają. No chyba, że przygotuję chipsy z odrobiną soli i sezamu.
Składniki:
500g zielonego groszku
2 garście jarmużu
2 ząbki czosnku
kawałek pora
1 łyżka masła
1l bulionu warzywnego
sól, pieprz
płatki migdałów
jogurt naturalny
Pokrój pora i czosnek w plasterki. Podsmaż je lekko na maśle. Dodaj zielony groszek i smaż przez chwilę. Dodaj bulion i gotuj przez 15 minut. Jarmuż oczyść, usuń twarde łodygi i sparz wrzątkiem. Dodaj liście jarmużu do zupy i Zblenduj bardzo dokładnie. Dopraw solą i pierzem. Podawaj gorącą z kleksem jogurtu i uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także
Wiosenne naleśniki
Wiosenny szpinakowo-czosnkowy krem
Sałatka ze szparagami i chrupiącym pistacjowym sosem