Ostatnie komentarze
24Kwi2017
godz. - 10:10

Wiosenny szpinakowo-czosnkowy krem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Na przekór pogodzie za oknem, która chwilami bardziej przypomina późny październik niż drugą połowę kwietnia, u mnie na stole zielono. Piękną zieloną zupę zrobiłam ze szpinaku z lekką czosnkową nutą a podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Szkoda, że odkryłam ją dopiero teraz, bo może być świetną lekką alternatywą dla żurku lub barszczu na świąteczny wielkanocny obiad.


Inspirację do przygotowania zupy znalazłam w gazecie Moje gotowanie. Danie wygląda niezwykle wiosennie i dekoracyjnie. Choć to może zabrzmi trywialnie, to pamiętajcie, żeby szpinak bardzo dokładnie wypłukać i usunąć grube twarde łodyżki. Piasek zgrzytający w zębach i niezmiksowane włókna skutecznie popsują efekt smakowy zupy.


Składniki:
400g szpinaku
3 ząbki czosnku
pół cebuli
2 ziemniaki
1l bulionu warzywnego
łyżka masła
100ml 18% śmietanki
4 jajka


Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Nie dopuść, żeby zbrązowiały. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez chwilę mieszając. Zalej warzywa bulionem i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Szpinak umyj i usuń ogonki. Dodaj go do bulionu i gotuj około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj bardzo dokładnie. Wyłącz gaz i dopraw zupę śmietanką. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.


Smacznego!


Spróbuj także:
Królewska zupa cebulowa
Rozgrzewająca zupa chrzanowa
Krem z batatów z boczkiem i kozim serem

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony