Ostatnie komentarze
31Mar2017
godz. - 11:41

Wiosenne naleśniki

Share

Uwielbiam wiosnę. Szczególnie ten mement, kiedy zaczyna być widać, że już jest. Małe pączki i potem delikatna zielona mgiełka na drzewach, świeża trawa, która już nigdy potem nie ma tak pięknego i soczystego koloru. Miło jest wstać (nawet wcześnie rano) i w drodze do szkoły słuchać oszalałego świergotu ptaków. Nawet nie przeraża mnie weekend w którym przestawia się czas. Przecież każdego dnia jest dłużej jasno.


Dziś mam dla was wiosenną propozycję. Sami zdecydujcie, czy danie to nadaje się bardziej na śniadanie obiad czy kolację. Ja, te niezwykłe zielone naleśniki, podałam na obiad. Wiosenną ozdobą moich naleśników była rzeżucha. Kolejny zwiastun wiosny i zbliżającej się Wielkanocy.


Pomysł podpatrzyłam na stronie http://moniamieszaigotuje.blogspot.com.


Składniki:
naleśniki
340g kaszy manny błyskawicznej
700ml mleka
100g szpinaku
2 jajka
4 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
200g serka białego półtłustego
100ml jogurtu naturalnego
6 rzodkiewek
3 łyżki rzeżuchy
sól i pieprz


Kaszę manną zalej 600ml zimnego mleka wymieszaj dokładnie i odstaw na pół godziny.
Szpinak (bez łodyżek) zmiksuj bardzo dokładnie z 100ml mleka. Do kaszy dodaj szpinak jajka, olej i sól. Wymieszaj. Nalewaj porcję na średnią patelnię i smaż z obu stron.
Rzodkiewki pokrój w cienkie paseczki. Ser zmiksuj z jogurtem (lub rozgnieć widelcem), dodaj rzodkiewki, rzeżuchę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Nakładaj farsz na naleśniki i zwijaj w ruloniki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Naleśnikowe marzenia
Placuszki jaglane z ananasem
Placki kalarepkowo marchewkowe

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • anna
    O! W takiej wersji nie robiłam, zawsze z serkiem i z łososiem. Muszę wypróbować wersję wiosenną, akurat mam szpinak i serek. :)
    anna
    dodano: 31.03.2017, godz.- 13:05
    • domowypatchwork
      Polecam, jest bardzo smaczna i dekoracyjna.
      domowypatchwork
      dodano: 03.04.2017, godz.- 16:25
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony