Ostatnie komentarze
03Sty2022
godz. - 22:16

Zapiekane nadziewane roladki z cukinii w pomidorowym sosie

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Klopsiki lubią chyba wszystkie dzieci. To łatwe danie, zawsze bezpieczne i bardzo często je robię. Trochę więc mi się już przejadło. Dziś więc niewielka modyfikacja ulubionego przez dzieci dania. Niby klopsiki a jednak nie. Przy okazji podałam warzywa, które w postaci roladek smakują też zupełnie inaczej. Proponuję podać je z ryżem lub kaszą i jeśli młodsza część rodziny zaakceptuje ze świeżą sałatką. Moje dzieci zaakceptowały taki obiad bez grymaszenia. Polecam!


Składniki
500g mięsa mielonego
1 cebula
1 szalotka
3 ząbki czosnku
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
2 duże cukinie
500ml passaty pomidorowej
kilka plasterków wędzonego boczku
150g startej mozzarelli
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 gałązka rozmarynu
sól pieprz


Najpierw przygotuj klopsiki. Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i jajko. Dopraw solą i pieprzem i wyrób dokładnie. Uformuj nieduże klopsiki. Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju i obsmaż klopsiki z każdej strony.
Przygotuj sos. Szalotkę i czosnek pokrój na plasterki. Rozgrzej na patelni resztę oleju i podsmaż warzywa. Dodaj passatę, rozmaryn, oregano i paprykę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 5-7 minut. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Dopraw je pierzem. Na każdym plastrze cukinii połóż plaster wędzonego boczku i klopsik. Zwiń ciasno i zabezpiecz wykałaczką.
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Do naczynia żaroodpornego nałóż pomidorowy sos, poukładaj roladki. Piecz przez 20-25 minut. Posyp start a mozzarellą i piecz jeszcze 5 minut. Podawaj od razu z ryżem lub kaszą.


Smacznego!


Spróbuj także:
Faszerowana cukinia
Pieczarki faszerowane szpinakiem
Spaghetti z klopsikami obiad, który lubią wszystkie dzieci

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony