Ostatnie komentarze
01Lut2019
godz. - 22:08

Spaghetti z klopsikami obiad, który lubią wszystkie dzieci

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Spaghetti to dla mnie zawsze łatwy obiad. Szybki, składniki zawsze mam w kuchni a rodzina nigdy nie grymasi przy stole. Żyć nie umierać. Danie to ma tylko jedną wadę. Niezależnie od tego jak dużo przygotuję znika bez śladu i następnego dnia znowu muszę głowić się co ugotować. No ale od czasu do czasu warto sobie odpuścić i odpocząć. Nawet jeśli następnego dnia trzeba zaczynać od początku.


Dziś chciałaby zaproponować spaghetti w pomidorowym sosie z drobiowymi klopsikami. Mimo, że wyglądało nieco inaczej niż klasyczne spaghetti bolognese, ale zostało zaakceptowane i zjedzone bez grymaszenia.


Składniki:
spaghetti
500g mięsa mielonego
50g kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
500ml bulionu warzywnego
750ml passaty pomidorowej
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz


Połowę cebuli pokrój w drobną kosteczkę. Kaszę ugotuj do miękkości. W miseczce umieść mięso mielone, kaszę, cebulę, jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj nieduże kulki, obtaczaj w mące i obsmaż na oleju z każdej strony. Dolej bulion warzywny i gotuj klopsiki na niedużym ogniu przez 20 minut.
Resztę cebuli, czosnek i papryczkę chili pokrój w plasterki. W rondlu roztop masło. Dodaj cebulę czosnek i papryczkę. Smaż przez chwilę. Dodaj passatę pomidorową, rozmaryn, tymianek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 10 minut. Klopsiki razem z sosem przełóż do sosu pomidorowego i gotuj na niedużym ogniu przez 20-25 minut.
Podawaj z ugotowanym al dente spaghetti. Udekoruj natką pietruszki lub listkami bazylii.


Smacznego!


Spróbuj także
Spaghetti alla puttanesca
Dobry pomysł to połowa sukcesu
Moje spaghetti bolognese

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony