Ostatnie komentarze

O dobroczynnych właściwościach świeżej ryby nie trzeba nikomu opowiadać. Bywa to jednak składnik dań szczególnie trudny dla dzieci. Nie wiem skąd bierze się niechęć dzieci do ryby. Może z powodu ości? Moich dzieci do ryb namawiać nie trzeba, ale rzeczywiście ryby, nad którymi podczas jedzenia trzeba się napracować nie należą do ich ulubionych. Chyba wszystkie dzieci lubią za to kotleciki. Warto więc to wykorzystać, aby przemycić w menu dziecięcym nielubiane ryby.


Dziś poszłam o krok dalej. Do kotlecików dodałam brokuła i kaszę jaglaną. Pytacie, czy ktoś domyślił się składu kotlecików? Nie było na to czasu. Zniknęły z talerza szybciej niż zdążyłam o tym pomyśleć.


Składniki:
500g pstrąga bez skóry i ości
pół brokuła
50g suchej kaszy jaglanej
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 jajko
sól, pieprz
cytryna
bułka tarta i olej do smażenia

więcej»

Od paru lat bycie wegetarianinem staje się coraz bardziej popularne. Dla wielu to już nie tylko jedzenie ale raczej sposób życia według którego wybierają produkty, ubrania czy kosmetyki. W mojej rodzinie przejście na całkowity wegetarianizm byłoby bardzo trudne, ale i my w ostatnich latach jemy coraz mniej mięsa. Zastępujemy je roślinami strączkowymi, produktami sojowymi. Na szczęście duża ilość warzyw i owoców nie jest problemem, bo zawsze jedliśmy ich sporo. Dziś proponuję typowy vege obiad - duża ilość warzyw, kasza, falafel podkręcone czosnkowo jogurtowym sosem – kolorowo, smakowicie, lekko i zdrowo.


Składniki (3 porcje)
falafel
300g suchej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Dziś chciałabym podzielić się przepisem na lekki i zdrowy obiad. Podałam filet z tęczowego pstrąga z musztardowym sosem oraz pęczak urozmaicony cukinią i świeża sałatka z mieszanych warzyw. Bardzo lubię takie dania. Są proste, nie wymagają dużej ilości pracy a efekt za każdym razem gwarantowany. Sos można przygotować na ciepło na bazie sosu białego. Tym razem jednak wybrałam wersję na zimno na bazie jogurtu naturalnego z musztardą francuską. Jeśli do tej samej ryby przygotujecie inny sos – kaparowy, cytrynowy czy czosnkowy otrzymacie inne smakowite danie.


Składniki (2 porcje)
300g tęczowego pstrąga
2 gałązki tymianku
2 plastry cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
100g pęczaku
4 malutkie cukinie
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju

więcej»

Chłodne i deszczowe jesienne dni sprawiają, że mamy ochotę na pożywny ciepły obiad. Pierwsze co mnie przychodzi w takiej sytuacji do głowy to rosół który uwielbiam. Niestety według mojej rodziny nie da się rosołu jeść siedem dni w tygodniu, więc muszę wspinać się na wyżyny inwencji kulinarnej i gotować inne zupy. Dziś przygotowałam domową grochówkę. Gęsta, aromatyczna, z mnóstwem warzyw i obowiązkowo z wędzonym boczkiem jest w moim domu przygotowywana od wielu lat według tej samej receptury. Kiedyś trzeba było groch namoczyć na noc, żeby później nie gotować zupy przez parę godzin. Dziś kupuję groch nie wymagający namaczania co znacznie skraca czas przygotowania obiadu.


Składniki:
500g wędzonego boczku
350g łuskanego grochu
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
5 ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz

więcej»

Coraz więcej osób mocno ogranicza jedzenie mięsa, lub wyklucza je zupełnie ze swojej diety. Bardziej ortodoksyjni nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego. Moi niedawni niespodziewani goście należą właśnie do tej ostatniej grupy. Wizyta przeciągnęła się nieco więc wypadało przygotować coś na kolację. Mój mąż zawsze narzeka, że kupuję trochę „na zapas" ale tym razem docenił moje starania, kiedy po 20 minut wjechało na stół kolorowe niebanalne danie a ja uczestniczyłam w spotkaniu towarzyskim (mamy kuchnię otwartą na salon) niemal bez przerwy. Czarne parpadelle pięknie prezentowały się z małymi pomidorkami i sosem kurkowym na bazie mleczka kokosowego. Do tego dużo natki pietruszki z balkonowego zielnika i ... wszyscy byli zachwyceni. Może z wyjątkiem mojego psa, który z wyrzutem patrzył jak ścinam jego ukochaną natkę. Muszę szybko posadzić kolejną Mrugnięcie


Składniki (4 porcje)
600g czarnych parpadelle
250g kurek
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 gałązki tymianku
400ml mleczka kokosowego
150g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki parmezanu (dla nie-wegetarian)
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony