Ostatnie komentarze
06Cze2021
godz. - 17:58

Pyszne do brzucha - spaghetti z pistacjowym pesto

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dziś propozycja przygotowana z moich ulubionych składników. Pistacje to chyba najsmaczniejsze orzechy. Lubię je solone i w wersji, którą odkryłam niedawno, czyli pistacje niesłone. Mają naprawdę niezwykły wyrazisty smak, który w solonych pistacjach jest mocno przytłumiony. Kluchy natomiast lubiłam zawsze. Zawsze też można dobrać do nich taki sos lub dodatki, które sprawią, że zjemy wystrzałowe danie. Proponuję zatem spaghetti z pistacjowym pesto – danie szybkie proste i bardzo smakowite. To jedno z tych dań, których jedna porcja to za mało. Polecam!


Składniki (2 porcje)
300g makaronu spaghetti
100g pistacji obranych niesolonych
100ml oliwy
3 łyżki startego parmezanu + łyżka do posypania
liście bazylii
1 ząbek czosnku
1łyżeczka soku z cytryny
sól


Pistacje (kilka zostaw do dekoracji), oliwę, parmezan, bazylię, czosnek i sok z cytryny zblenduj do konsystencji pesto. Jeśli pesto jest za gęste dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Dopraw solą. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z pesto. Posyp parmezanem i resztą pistacji. Udekoruj listkami bazylii lub pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Bucatini z ricottą i pistacjami
Poświąteczny powrót do normalności czyli razowy makaron ze szpinakiem i mozzarellą
Makaron w paprykowo-pomidorowym sosie

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony