Ostatnie komentarze
08Kwi2020
godz. - 21:20

Makaron w paprykowo-pomidorowym sosie

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Makaron w paprykowo pomidorowym sosie z kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi to sposób na pyszną zmianę tradycyjnego bolognese. Możecie zrobić to danie w wegetariańskim wydaniu lub tak jak ja dodać mielone mięso. Ja bardzo lubię sosy na bazie warzyw lub ziołowe pesto do makaronu. Moje dzieci preferują zdecydowanie mięsne warianty tych potraw. Ciekawe czy ta odmiana spaghetti bolognese przypadnie Wam do gustu. Nam bardzo smakowała.


Składniki (4 porcje)
400g makaronu
500g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
400ml passaty pomidorowej
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
150g kukurydzy z puszki
pomidorki koktajlowe
garść szpinaku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
szczypiorek


Makaron ugotuj al dente. Piekarnik rozgrzej do 200stC. Blachę wyłóż folią aluminiową. Papryki piecz około 45minut obracając od czasu do czasu. Upieczone i gorące papryki włóż do woreczka foliowego i zawiąż. Kiedy papryki ostygną, wyjmij obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Paprykę zmiksuj dokładnie z passatą pomidorową. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mięso z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj sos pomidorowo-paprykowym, oregano, dopraw solą i pieprzem i duś 25 minut. Pod koniec dodaj szpinak, kukurydzę i pomidorki koktajlowe. Duś jeszcze minut. Wymieszaj makaron z sosem. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Moje spaghetti alla carbonara
Kluski kładzione łyżką z boczkiem i cebulką
Spaghetti z klopsikami obiad, który lubią wszystkie dzieci

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony