Ostatnie komentarze
24Maj2019
godz. - 13:58

Moje spaghetti alla carbonara

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Podobnie jak w większości włoskich domowych dań w spaghetti alla carbonara wystarczy kilka podstawowych składników, kilka chwil i mamy doskonałe danie. Niektórzy mówią, że do „prawdziwej" carbonara nie wolno dodawać śmietanki. Sos ma być przygotowany na bazie surowych żółtek. Wydaje mi się, że każda wersja jeśli nam smakuje jest właściwa i najlepsza. Ponieważ w moim domu nie jemy surowych jajek, więc nie mamy wątpliwości, że naszą prawdziwą carbonarę przygotowujemy na bazie śmietanki. Niezależnie od bazy dania to bardzo proste i szybkie danie. Jedyny warunek to użycie składników doskonałej jakości.


Składniki:
200g spaghetti
150g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
250ml śmietanki 30%
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Makaron spaghetti ugotuj al dente. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek i blanszuj na niewielkim ogniu. Dodaj boczek pokrojony w kostkę i smaż parę minut. Dodaj śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do sosu ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.


Smacznego!

 


Spróbuj także:
Wiosna na talerzu: spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Moje spaghetti bolognese
Dobry pomysł to połowa sukcesu

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony