Ostatnie komentarze

Rolada zwana inaczej zrazem zawijanym to farsz zawinięty w płat mięsa. Najczęściej jest to spory płat wołowego mięsa, ale czasem przygotowuję roladki z mięsa indyczego. Tradycyjnie farsz to boczek, ogórek kiszony, cebula, czasem również skórka razowego chleba. Mięso jest doprawione musztardą, solą i pieprzem. Na Górnym Śląsku jest ona często podawana z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. W moim domu do zrazów zawsze były buraczki zasmażane oraz kasza gryczana. Taki właśnie tradycyjny obiad zaserwowałam dziś mojej rodzinie. Było pysznie!


Składniki:
4 duże płaty wołowego mięsa
1 szalotka
2 nieduże ogórki kiszone
4 duże płaty wędzonego boczku
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
sos:
2 szalotki
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
500ml bulionu wołowego
100ml czerwonego wytrawnego wina
1 śliwka węgierka
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»

Mięso i warzywa w sosie curry zawsze były jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Najczęściej przygotowuję tak kawałki kurczaka, indyka i kaczki. Ostatnio znalazłam w jednej w książek Jamie'go Olivera prosty i kuszący przepis na kalafiora w żółtym curry. Ciekawym dodatkiem do tego dania były kawałki ananasa. Składniki lekko zmodyfikowałam pod smak mojej rodziny. Przepisy Jamiego niezależnie, czy podane w formie książki czy filmu wydają się tak proste i smakowite, że mam wrażenie, że każdy może sobie z nimi poradzić. Ten przepis również mnie nie zawiódł. Niewiele pracy, krótki czas a efekt przepyszny. Do tego ryż i lekkie satysfakcjonujące danie gotowe Uśmiech


Składniki:
1 nieduży kalafior
1 puszka ciecierzycy
1 puszka ananasa
2 łyżki żółtej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
500ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki soku z cytryny
4cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki kurkumy
sól, pieprz

więcej»

W Warszawie z ryb najczęściej kupuję łososia. Przygotowuję go smażonego, pieczonego, na parze a czasami kiedy mama mniejszy kawałek ryby dokładam różne dodatki i przygotowuję pulpety. Każde z tych dań moje dzieci pochłaniają z prędkością światła. Ostatnio z okazji Dnia Dziecka przygotowałam łososia w cytrynowym sosie. Do tej pory był niekwestionowanym zwycięzcą w kategorii danie z ryby. Ostatnio jednak ma mocnego konkurenta. Cytrynowy łosoś w kaparowym sosie na puree z brokuła zachwycił moją rodzinę. Polecam to danie, bo wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje.


Składniki (4 porcje)
łosoś:
600g łososia ze skórą
1 łyżka masła klarowanego
12 plasterków cytryny
pieprz cytrynowy, suszony koperek, sól
Łososia oczyść, dopraw pieprzem cytrynowym, suszonym koperkiem i solą. Odstaw do lodówki na godzinę. Roztop na patelni masło, poukładaj obok siebie po dwa plasterki cytryny i na nie połóż porcje łososia. Na każdy kawałek łososia nałóż plasterek cytryny i usmaż rybę.


sos kaparowy
3 łyżki kaparów
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól pieprz

więcej»

Jak wiadomo dzieci przeróżnie podchodzą do różnych dań. Dzieci mojej przyjaciółki gulasz kochają głównie za sos. Kiedy dostają nałożoną porcję, zawsze pytają czy można jeszcze sosu. W konsekwencji ich danie wygląda jak bogata zupa z dodatkami a nie jak danie główne. Moje dzieci natomiast za sosami nie przepadają. Jeśli na obiad jest gulasz, klopsiki lub bitki w sosie to sosu dostają tylko tyle ile jest absolutnie konieczne i ani grama więcej.


Na szczęście danie, które dziś przygotowałam zjedli bez grymaszenia w całości a mój syn nie mógł uwierzyć, że nie ma w nim ani grama mięsa. Rzeczywiście gulasz z boczniaków esencjonalny, gęsty i pyszny rzeczywiście do złudzenia przypomina wieprzową potrawę. Można go jeść jako samodzielne danie albo jako dodatek do kaszy lub makaronu. Ze wszystkim smakuje doskonale.


Składniki:
500g boczniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
Papryczka chili
żółta papryka
czerwona papryka
kilka dużych kaparów
0,5l bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100g kukurydzy z puszki
100g czerwonej fasoli z puszki
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
posiekany szczypiorek
sól, pieprz

więcej»

Pęczotto, kaszotto, risotto, to ostatnio moje ulubione dania. Ciągle jeszcze w mojej kuchni prowadzi makaron w różnymi dodatkami, ale dania z kaszą są dla niego poważnym konkurentem. Na szczęście do jedzenia różnych kasz nie muszę namawiać nikogo w mojej rodzinie. Nawet dzieci jedzą je bardzo chętne, choć jak zapytam który rodzaj kaszy mam ugotować to zwykle wybierają bulgur.


Dziś przygotowałam jednodaniowy obiad, gęsty, treściwy z mnóstwem kolorowych dodatków. Meksykańskie pęczotto z mielonym mięsem jest równie smaczne co proste w przygotowaniu. Musicie je wypróbować.


Składniki
100g pęczaku
500g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
500ml bulionu
pół szklanki białego wytrawnego wina
100g kukurydzy
100g czerwonej fasoli
1 długa słodka papryka
1 papryczka chili
200ml passaty pomidorowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony