Ulubione danie mojej córki - pad thai z krewetkami
Pad thai to zdecydowanie ulubione danie mojej córki. Najczęściej wybiera pad thaia z krewetkami, ale danie z tofu lub kurczakiem też jest akceptowane. Kwarantanna związana z korona wirusem spowodowała, że wizyta w restauracji stała się niemożliwa. Można oczywiście zamówić danie na wynos, ale to już nie jest to samo. Postanowiłyśmy z córką pokombinować i przygotować pad thaia we własnej kuchni. zadanie okazało się niezbyt skomplikowane. Dodatkowo dla mnie niezwykle przyjemne ponieważ po raz pierwszy w kuchni przejęła dowodzenie moja córka. Było miło a potem bardzo smacznie – spróbujcie sami przygotować Waszego pad thaia. Każdy składnik przygotujcie osobno, tak, żeby spokojnie skupić się na czynnościach i przygotować wszystko perfekcyjnie. Potem wystarczy tylko wymieszać składniki i podgrzać na dużej patelni albo w woku.
Składniki (4 porcje)
300g makaronu ryżowego lub pszennego
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
4 łyżki posiekanego szczypiorku
5 łyżek kiełków fasoli mung
1 łyżka masła
sos:
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej papryczki chili