Ostatnie komentarze
04Maj2020
godz. - 22:26

Risotto z kurczakiem i szafranem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Ostatnio uświadomiłam sobie, że dawno nie robiłam risotto. Ponieważ rodzina domagała się mięsnego obiadu zrobiłam piękne słoneczne risotto z kurczakiem i warzywami. Wyszło naprawdę znakomicie. Było jednocześnie lekkie i sycące, mięsne i warzywne, w pełni zbilansowane kompletne danie. Podawajcie je zaraz po przygotowaniu z odrobiną parmezanu lub świeżych ziół. Pamiętajcie, że szafran nadaje daniu piękny kolor ale nie przesadźcie z jego ilością, bo risotto będzie miało gorzki smak.


Składniki (4 porcje):
300 g ryżu arborio
2 szczypty szafranu
1,5l bulionu
1 cukinia
1 papryka
500g mięsa z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2000ml białego wina wytrawnego
4 łyżki masła
3 łyżki parmezanu
1 łyżka oleju
sól, pieprz


Mięso kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj sól, pieprz, paprykę i curry. Wymieszaj dokładnie. Obsmaż mięso na oleju. Dolej odrobinę wody i duś aż mięso będzie miękkie. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
W garnku z grubym dnem roztop 1 łyżkę masła i zeszklij pokrojone w kostkę szalotkę i czosnek. Dodaj ryż i szafran i smaż aż ziarenka zrobią się szkliste. Dodaj wino i gotuj aż całe odparuje. Dodawaj po pół szklanki bulionu i gotuj ryż. Przed każdą kolejną porcją bulionu poczekaj aż poprzednia zupełnie się wchłonie. Gotuj dalej risotto przez kolejne 15-18 minut uzupełniając płyn. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, paprykę i mięso. Zdejmij risotto z ognia, odczekaj chwilę, dodaj resztę masła, 3 łyżki parmezanu i wymieszaj. Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Risotto z dynią i migdałami
Szparagowe risotto – jedna porcja to za mało
Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony