10Kwi2019
godz. - 22:17

Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Uwielbiam ten moment, kiedy szparagi są w ciągłej sprzedaży. Zjadamy jeden pęczek i prawie następnego dania kupuję kolejny. Bardzo lubimy szparagi. Szczególnie te zielone, gotowane na parze, pieczone, podsmażane, na śniadanie, obiad i kolację W tym roku zaczęliśmy szparagową przygodę parę dni temu z pistacjowo-cytrynową kruszonką. Tym razem przyszła kolej na kaszotto. Zielone szparagi z suszonymi pomidorami i pistacjami są doskonałymi dodatkiem do kaszy.


Pomysł na danie pochodzi z kulinarnej strony Lidla. Przygotowałam je po swojemu i doprawiłam nieco inaczej. W oryginalnym przepisie jest komosa. Ja dodałam kaszę bulgur. A Wy dodajcie tą którą lubicie najbardziej. Myślę, że doskonały będzie do tego pęczek. Trzeba wydłużyć jedynie czas gotowania.


Składniki (2 porcje)
pęczek zielonych szparagów
100g kaszy bulgur
kilka pomidorów suszonych z oleju
pół cebuli
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
1 łyżeczka masła
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka skórki z cytryny
pistacje
parmezan
sól, pieprz


Kaszę bulgur ugotuj prawie na miękko (2 minuty krócej niż wskazuje przepis na opakowaniu). Odetnij zdrewniałą końcówkę szparagów i obierz je zostawiając około 5 cm od główki. Nie wyrzucaj końcówek i skórek. Gotuj je w lekko niedużej ilości wody przez około 30 minut. Odetnij główki szparagów a łodygi pokrój w 1cm kawałki. Cebulę i pomidory pokrój w kostkę, czosnek i papryczkę chili w plasterki. Na lekko nagrzanej patelni umieść masło i dwie łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Wrzuć cebulę, czosnek i papryczkę chili i lekko podsmaż. Wrzuć pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Podlej 3-4 łyżki wywaru ze skórek szparagowych. Duś 3-4 minuty. Dodaj suszone pomidory i duś około 1 minuty. Dodaj kaszę wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki wywaru szparagowego i duś 2-3 minuty. Dopraw kaszotto solą pieprzem i skórką z cytryny. Wymieszaj. Główki szparagów włóż na patelnię z 2-3 łyżkami oliwy z pomidorów i zblanszuj je przez 2-3 minuty. Muszą pozostać chrupiące. Dodaj główki szparagów do kaszy. Przed podaniem posyp pistacjami i parmezanem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Bucatini z ricottą i pistacjami
Moje pęczotto z kurkami
Szybki obiad – kasza gryczana z serem feta i suszonymi pomidorami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony