Ostatnie komentarze

Lubię zabiegane dni. Nawet jeśli wieczorem padam na nos mam poczucie dnia wykorzystanego na maksa. Jestem zadowolona szczególnie kiedy w ciągu dnia wszystko idzie zgodnie w planem a kolejne kroki udaje się zrealizować. W takie dni warto więc mieć w zanadrzu kilka błyskawicznych przepisów, które pozwolą na przygotowanie pysznego domowego posiłku.


Doskonale w takich sytuacjach sprawdzają się makarony z domowym pesto lub domowymi sosami. Najczęściej przygotowuję bazyliowe pesto, lub ale to wyłącznie dla siebie czerwone pesto z suszonych pomidorów. Dobre są również pomidorowe sosy. Dziś postawiłam na śmietanowy sos curry z szynką parmeńską. Dodatek czarnych oliwek i natki pietruszki były zwieńczeniem tego szybkiego i smacznego dania.


Składniki (2 porcje)
150g makaronu
150g szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
1 szalotka
papryczka chili
1 łyżka masła
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka curry
10 czarnych oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Mam kilka smacznych zup, które ratują mnie w sytuacji kiedy trzeba zrobić coś ciepłego do jedzenia a czasu i chęci jak na lekarstwo. Należą do nich zupa pomidorowa, zupa krem z zielonego groszku, zupa krem z cukinii a od niedawna również zupa serowa. Robiłam ją już dawno w wersji bardzo prostej ale tym razem korzystając z przepisu Pana Jakuba Kuronia przygotowałam ją w wersji neapolitańskiej z boczkiem, marchewką i papryką. Moja starsza wersja zupy odpada w przedbiegach. Przygotowałam do niej chrupiące grzanki, ale dobrze sprawdzi się również groszek ptysiowy albo po prostu chrupiąca bagietka. Zachwycone dzieci zjadły obiad z dokładką. Polecam.


Składniki:
300 g serków topionych
1l wywaru drobiowego lub warzywnego
100 g boczku pokrojonego w paski
1 por
1 marchewka
1 kawałek selera
1 pietruszka
1 słodka podłużna czerwona papryka
2 posiekane ząbki czosnku
łyżka oleju
1 łyżeczka masła
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
grzanki, groszek ptysiowy lub świeże pieczywo
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

więcej»

Pieczone lub duszone mięso jest doskonałe zarówno na świeżo zaraz po przygotowaniu jak i następnego dnia na zimno lub odgrzane. Bardzo lubię przygotować solidną lunchową kanapkę z pieczonym mięsem. Jest doskonała jako porządne danie, które z mnóstwem świeżych dodatków jest pełnowartościowym posiłkiem. Można ją zjeść w domu, zabrać na wycieczkę lub do pracy.


Kiedy byłam dzieckiem bardzo lubiłam kanapki z usmażonym zimnym kotletem schabowym. Dziś wykorzystałam do przygotowania mojej kanapki uduszone poprzedniego dnia mięso królika. Rozmarynowe aromatyczne mięso lekko ostre guacamole i świeże pieczywo to był zestaw idealny.


Składniki (2 porcje)
2 porcje upieczonego mięsa królika
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
4 liście sałaty
pomidor
papryka
sól, pieprz

więcej»

Ponieważ moje dzieci nie przepadają za suszonymi pomidorami ten obiad zrobiłam tylko dla siebie. Pikantne czerwone pesto z suszonych pomidorów, prażonych orzechów nerkowca i parmezanu było przepyszne. Dzieciaki nie wiedzą nawet jak pysznego dania odmówiły. Gdybym podyskutować nad wyższością czerwonego pesto z suszonych pomidorów nad zielonym pesto bazyliowym. Powiem szczerze, że nie umiałabym wybrać. Oba są doskonałe. A Wy jakie pesto lubicie?


Składniki (2 porcje)
10 pomidorów suszonych z oliwy
100ml oliwy z pomidorów
garść uprażonych orzechów nerkowca
4 łyżki parmezanu
1 ząbek czosnku
mała papryczka chili
150g penne
2 frankfurterki
10 czarnych oliwek

więcej»
24Sty2020

Od czasu kiedy moja córka przestała jeść obiady w szkole stanęłam przed odwiecznym kucharskim problemem. Co ugotować na obiad. Są takie momenty, kiedy kończą mi się pomysły a inwencja twórcza bawi się w chowanego. Czasem pomaga proste pytanie, skierowane do najbardziej zainteresowanych czyli dzieci. Odpowiedzią na ich zapotrzebowanie byłaby jedynie zupa pomidorowa spaghetti, barszcz z uszkami i naleśniki. Wszystkie te dania są bardzo smaczne ale na dłuższą metę mogą się znudzić. Chili con carne znamy jako danie główne podawane z ryżem. Ponieważ do pełnego obiadu brakowało mi zupy przygotowałam zupę chili con carne.


Składniki (4 porcje)
400g mięsa mielonego wołowego
500ml passaty pomidorowej
500ml bulionu wołowego
1 podłużna czerwona słodka papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
szczypta curry
sól pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony