Ostatnie komentarze

Parę tygodni temu wybraliśmy się z synem do Dyniowej Farmy pod Warszawą. Było pięknie: słoneczna pogoda dopisała, piękne dynie w ogromnych ilościach, odmianach i kolorach zapraszały do oglądania, fotografowania i kupowania. Słowem było pięknie. Wróciliśmy trzymając w objęciach kilka kolorowych dyń, które zdobiły nasz balkon. Zapas dyń systematycznie uszczuplam przygotowując zupy, sałatki, babeczki. Nie mogło też oczywiście zabraknąć mojego ukochanego risotto przygotowanego właśnie z dynią. Kolor risotta podkręciłam nieco kurkumą, więc na talerzu mieliśmy prawdziwie jesienne danie.


Składniki (4 porcje)
200g ryżu arborio
1 spora cebula
2 zÄ…bki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
1,5kg dyni (przed obraniem)
1l bulionu warzywnego
200ml białego wytrawnego wina
3 duże łyżki masła
3 łyżki parmezanu
3 łyżki płatków migdałów

wiÄ™cej»

Październik i listopad smakuje dynią i śliwkami. W pozostałej części roku nie jemy dyni prawie wcale. Sporadycznie kupuję dynię piżmową, kiedy bardzo mam ochotę na dyniową zupę. Pewnie to za sprawą Halloween i lampionów robionym z dyni jesienią królują u mnie sałatki, placki, babeczki, tarty i zupy dyniowe.


Z dzieciństwa pamiętam słodką zupę dyniową z dodatkiem mleka krowiego. Szczerze mówiąc zupełnie mi nie smakowała. Dla siebie i swoich dzieci przygotowuję zupę na ostro. Najczęściej z dodatkiem mleczka kokosowego. Tym razem zrobiłam zupę dyniową z dodatkiem pomidorów i soku z pomarańczy. Moja zupa wyszła naprawdę ostra. Zatem nauczka na dziś: zawsze najpierw sprawdź jak mocną papryczkę kupiłaś zanim dodasz ją do dania Mrugnięcie

Składniki (4 porcje)
pół dyni zwyczajnej (około 2,5kg przed obraniem)
1 puszka pomidorów
1 papryczka chili
2 zÄ…bki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka masła
sok z jednej pomarańczy
1l bulionu warzywnego
150ml śmietanki (opcjonalnie)

wiÄ™cej»

Ryby lubimy wszyscy. Zdecydowanie najbardziej taką świeżą prosto z kutra w zaprzyjaźnionej smażalni nad polskim morzem. Niestety wakacje nie trwają przez cały rok, a ryby warto jeść dlatego często przygotowujemy dania rybne w naszej kuchni. Mój syn i ja zdecydowanie najbardziej lubimy łososia. Na parze, smażonego, pieczonego, czy wędzonego – pasuje nam każda wersja podania.


Dziś więc na obiad rybny król naszego stołu – tym razem smażony, podany z kwaskową żurawiną. Ponieważ diabeł tkwi w szczegółach to podałam go z pęczakiem doprawionym duszonym jarmużem oraz pestkami słonecznika. Niby zwyczajnie ale jednak trochę inaczej. I smacznie i zdrowo. Polecam!


Składniki (2 porcje)
Å‚osoÅ›:
2 kawałki łososia
sól, pieprz
dowolne ulubione zioła do ryby
1 łyżka klarowanego masła
żurawina:
2 duże garście świeżej żurawiny
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki skórki z pomarańczy
50 ml soku z pomarańczy
1 gałązka rozmarynu
pęczak:
100g pęczaku
2 duże garście jarmużu
4 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki masła
2 zÄ…bki czosnku
sól, pieprz

wiÄ™cej»

Dziś propozycja treściwego gęstego i pożywnego dania jednogarnkowego czyli meksykańskiej zupy z dużą ilością fasoli i mięsa. Mocna pomidorowo paprykowa pięknie pachnie i doskonale rozgrzewa. Przepisów na zupę meksykańską jest tyle ile gospodyń. Można ją przygotować w wersji bezmięsnej albo pełną mięsa, chorizo lub boczku. Zawsze jednak znaleźć powinna się w niej fasola (może być więcej niż jedna odmiana), ostra papryczka idealne jeśli będzie to jalapeño, wędzona papryczka w proszku, cebula, czosnek i pomidory. Do mojej zupy dodałam udziec z indyka pokrojony w kostkę i mocno aromatyczny surowy wędzony boczek. Zupa wyszła doskonała i ku uciesze mojej córki bardzo ostra.


Składniki (4 porcje)
600g pokrojonego w kostkę udźca indyczego
250g surowego wędzonego boczku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
250ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
3 zÄ…bki czosnku
ostra papryczka
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
1l wołowego bulionu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

wiÄ™cej»

Dla rodziców dzieci szkolnych ogromnym ułatwieniem codziennego dnia są obiady szkolne. Świadomość że w ciągu dnia dziecko zjada coś ciepłego jest bardzo wygodna. Kiedy jednak nie ma możliwości, żeby dziecko zjadło w szkole obiad albo obiady nie spełniają naszych oczekiwań obiadowy obowiązek spada na nas. Dla zapracowanych rodziców ciekawym obiadowym rozwiązaniem są szybkie dania, które można przygotować wcześniej a potem tylko odgrzać. Doskonałe są również dania, które praktycznie od zera można przygotować w maksymalnie 20 minut.


Dziś chciałabym zaproponować danie, które uratują zabieganych rodziców. Penne z szpinakowym pesto i chrupiącymi grzankami z dojrzewającej szynki lub boczku z małymi pomidorkami zaspokoją nawet wybrednych członków rodziny. Przygotowuje się je błyskawicznie, cudowanie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowuję czasem nawet wtedy kiedy zupełnie się nie spieszę. Jest naprawdę pyszne.


Składniki (2 porcje):
150g penne
3 garści świeżego szpinaku
3 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki parmezanu
100ml oleju lub oliwy
zÄ…bek czosnku
sól, pieprz
100g wędzonej szynki lub boczku
kilka pomidorków koktajlowych

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony