Risotto z białymi szparagami i szafranem
Korzystając z ostatnich chyba w tym roku białych szparagów przygotowałam aksamitne i aromatyczne risotto ze szparagami. Żeby było ciekawiej i bardziej kolorowo do ryżu dodałam szafran.
Szafran to najdroższa wagowo przyprawa. Nadaje potrawom żółto-pomarańczowy kolor. Nie przesadźcie z jego ilością bo danie będzie gorzkie. Szafran doskonale komponuje się z ryżem, warzywami i owocami morza, dlatego dodawany jest do dań typu pilaw, risotto lub paella.
Składniki (2 porcje):
150 g ryżu arborio
szczypta szafranu
1l bulionu szparagowego
pęczek białych szparagów
1 szalotka
1 ząbek czosnku
150ml białego wina wytrawnego
3 łyżki masła
3 łyżki parmezanu





Pierogi w taki upał już robiłam, a dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na najbardziej letnią zupę jaką znam, czyli chłodnik. Tym razem zrobiłam go inaczej, nie był oparty warzywny oparty na jogurcie albo kefirze, ale owocowy. Arbuzowo-truskawkowy chłodnik jest lekki odświeżający a dodatek sera feta i cytrynowego pieprzu powoduje, że owocowy koktajl zmienia się ciekawą zupę.
