14Cze2019
godz. - 10:52

Miętowy chłodnik z ogórkami małosolnymi

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Człowiekowi jest wyjątkowo trudno dogodzić. Zimą jest za zimno i jeszcze pada śnieg, latem jest za gorąco, kiedy pada to za mokro i chcemy, żeby przestało, kiedy nie pada ludzie modlą się o deszcz. Może to wynika, że pogoda staje się coraz bardziej ekstremalna. Ciągle nie możemy zrozumieć, że sami przyczyniamy się do zmian klimatu. Musimy działać, żeby za kilkanaście lat nie nękały nas jeszcze większe upały, powodzie i klęski żywiołowe.


Dziś propozycja dania, które jak żadne inne pozwala przetrwać upały. No może poza lodami, ale te na obiad raczej się nie nadają. Co roku staram się przygotować nowe rodzaje chłodników. Robiłam już tradycyjny z botwinki, ogórkowy, rzodkiewkowy, z awokado i sałaty a także hiszpańskie gazpacho. Tym razem zrobiłam miętowy chłodnik z ogórkami małosolnymi. Nie przypuszczałam, że będzie taki pyszny. Chłodnik możecie podać z młodymi ziemniakami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Ja zjadłam go po prostu ze świeżą bagietką.


Składniki (2 porcje):
300g jogurtu naturalnego
200g kefiru
4 ogórki małosolne
3 ogórki świeże
2 ząbki czosnku
2 garście świeżej mięty
sól, pieprz


Świeże ogórki umyj i oba rodzaje ogórków zetrzyj na tarce razem ze skórką. Lekko posól i zostaw na 10 minut. Miętę posiekaj. Jogurt wymieszaj z kefirem. Ogórki odciśnij z nadmiaru wody, dodaj je razem z miętą do jogurtu. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.


Smacznego!


Spróbuj także:
Chłodnik z awokado i sałatą
Chłodnik najbardziej letnia zupa
Gazpacho - hiszpański chłodnik

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony