Przepis na chłodnik jako danie z kuchni litewskiej lub polskiej pojawia się w starych XIX wiecznych książkach kucharskich Wincenty Zawadzkiej oraz Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Co ciekawe w obu przepisach nie jest to danie wegetariańskie. Zupa ta była gotowana na rosole, a oprócz ugotowanego na twardo jajka dodawano do zupy ugotowane szyjki rakowe, kawałki ryby lub cielęcinę. We współczesnych przepisach na chłodnik nie ma mięsnych dodatków. Dzięki temu jest to zupa lekka, orzeźwiająca, idealna w upalny letni dzień.
Składniki:
pęczek botwinki
6 rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
300g jogurtu naturalnego
300g kefiru
4 jajka
sól pieprz
Botwinkę umyj i bardzo drobno pokrój. Gotuj do miękkości w niedużej ilości osolonej wody. Odstaw do wystudzenia. Koperek i szczypiorek pokrój drobno. Ogórki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Rzodkiewki pokrój w paseczki podobnie jak ogórki. Chłodną zupę wymieszaj dokładnie z jogurtem. Dodaj szczypiorek, koperek, rzodkiewki i ogórki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj schłodzoną z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!