Ostatnie komentarze
19Cze2015
godz. - 09:04

Chłodnik najbardziej letnia zupa

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Przepis na chłodnik jako danie z kuchni litewskiej lub polskiej pojawia się w starych XIX wiecznych książkach kucharskich Wincenty Zawadzkiej oraz Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Co ciekawe w obu przepisach nie jest to danie wegetariańskie. Zupa ta była gotowana na rosole, a oprócz ugotowanego na twardo jajka dodawano do zupy ugotowane szyjki rakowe, kawałki ryby lub cielęcinę. We współczesnych przepisach na chłodnik nie ma mięsnych dodatków. Dzięki temu jest to zupa lekka, orzeźwiająca, idealna w upalny letni dzień.

 

Składniki:

pęczek botwinki

6 rzodkiewek

2 ogórki gruntowe

pęczek szczypiorku

pół pęczka koperku

300g jogurtu naturalnego

300g kefiru

4 jajka

sól pieprz

Botwinkę umyj i bardzo drobno pokrój. Gotuj do miękkości w niedużej ilości osolonej wody. Odstaw do wystudzenia. Koperek i szczypiorek pokrój drobno. Ogórki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Rzodkiewki pokrój w paseczki podobnie jak ogórki. Chłodną zupę wymieszaj dokładnie z jogurtem. Dodaj szczypiorek, koperek, rzodkiewki i ogórki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj schłodzoną z ugotowanym na twardo jajkiem.

 

Smacznego!

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • grafitowy
    W życiu tylko raz jadłem chłodnik. I było to chyba jeszcze u babci:) Smak pamiętam to dzisiaj
    grafitowy
    dodano: 19.06.2015, godz.- 10:02
    • domowypatchwork
      Według moich dzieci to zupa dla smakoszy ;-)
      domowypatchwork
      dodano: 22.06.2015, godz.- 08:59
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony