Ostatnie komentarze

Odkąd mój synek jeździ na zimowe narciarskie ferie do Włoch ravioli jest częstym daniem w naszym menu. Pierogi też czasami robię, ale niestety ravioli pokonują je na samym starcie. Najbardziej ulubione są ravioli z mięsem. Ponieważ moje dziecko nie przepada za sosami, ravioli podaję z masłem i parmezanem.


Dziś mój syn poprosił, żeby makaron w rosole zastąpić ravioli. Trochę pracy i danie wjechało na stół. Dzięki niemu wykorzystałam mięsa ugotowane w rosole. Zwykle mam z nim problem. Ja bardzo lubię gotowane mięso, ale niestety tylko ja. Moje dzieci za nim nie przepadają, dlatego za każdym razem kombinuję jak je wykorzystać. Farsz do ravioli jest doskonałym sposobem.


Składniki:
rosół:
2 udka z kurczaka
1 małe udo z indyka
nieduży kawałek wołowego szpondru
1 cebula
pół niedużego selera
3 marchewki
2 pietruszki
3 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
sól i pieprz

więcej»

Chyba mój syn dorasta. Do tej pory grymasił przy każdym posiłku: za słodkie, za słone, za gorące, za pomarańczowe, za ... Zawsze znalazł coś co było „za". Ostatnio narzeka jakby mniej. Nie żeby mi tego brakowało, ale jakoś dziwnie czuję się stawiając obiad przed dzieckiem, które próbuje nowego dania, mówi „pyszne" i zajada aż mu się uszy trzęsą i jeszcze pyta o dokładkę. Normalnie miód na serce matki.


Brzmi jak trudna do uwierzenia bajka, ale dokładnie tak zachowywał się mój syn, kiedy na obiad zrobiłam pomidorowe risotto. Rzeczywiście było pyszne.


Składniki (4 porcje)
200g ryżu arborio
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
2 fileciki anchois
500ml passaty pomidorowej
1l bulionu warzywnego
200ml białego wytrawnego wina
3 duże łyżki masła
3 łyżki parmezanu

więcej»
02Wrz2019

Mam podejrzenia że w sezonie letnim moja córka mogłaby się żywić wyłącznie bobem i owocami. Może czasem wrzuciłaby jakiś kotlecik, makaron, ale podstawa diety jest jasno określona. Specjalnie na jej prośbę przygotowałam danie, które łączy dwa ukochane składniki: makaron spaghetti i bób. Dla mnie połączenie było dosyć karkołomne, ale przyznam po fakcie, że danie było naprawdę smaczne. Okazuje się, że, zgodnie z teorią mojej córki, do spaghetti można dodać praktycznie wszystko. Przy odrobinie szczęścia i przypraw będzie to petarda na talerzu.


Składniki:
100g spaghetti
200g bobu
2 ząbki czosnku
pół małej cebuli
mała papryczka chili
2 łyżki skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Latem przyjemniej zjeść lekką warzywną zupę. Niekoniecznie wtedy, kiedy na zewnątrz lato pokazało swoje chłodniejsze oblicze. Zupa na bazie warzyw doskonała jest również wtedy, kiedy za oknem wciąż jest ciepło. Nie wymaga bowiem długiego przygotowania, szybko się gotuje i doskonale smakuje. U mnie dziś na drugie danie była ... druga zupa i wszyscy byli zadowoleni. Na szczęście wszyscy lubimy warzywa, a o innych propozycjach obiadowych pomyślę ... jutro. Może będzie chłodniej.


Składniki:
1 mała zielona cukinia
0,5kg zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
0,5 l bulionu warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Od niedawna moja córka nie lubi marchewki. Żadnej ani surowej, ani gotowanej. Od niedawna czyli od wczoraj, kiedy przygotowałam pyszny aromatyczny pomarańczowo-imbirowy krem z tego warzywa. Moja córka twierdzi, że nigdy nie lubiła marchewek, ale dobrze ją wychowałam i nigdy wprost mi tego nie powiedziała. No cóż... W sumie nie wiem, czy to dobrze. Na szczęście krem z marchewki robię dość rzadko, więc szczególnie męczyć się nie musiała. Dobrze wychowana jest za to z pewnością, bo mimo, że marchewki nie lubi, zupę zjadła bez gadania. Mój syn ocenił że pyszna. On dzisiaj marchewkę lubi ... jeszcze.Mrugnięcie


Zupa wygląda jak promyk słońca na talerzu, więc choćby z tego powodu warto ją zapamiętać, bo z pewnością rozjaśni listopadowe szare popołudnie. Jest aromatyczna, ale nie ostra i przyjemnie rozgrzewa. Do zupy przygotowałam chrupiące pietruszkowo czosnkowe grzanki.


Składniki:
zupa:
1kg młodej marchewki
1 mała cebula
2cm kawałek imbiru
100ml soku z pomarańczy
0,5ml bulionu warzywnego
0,5ml mleka (lub słodkiej śmietanki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
grzanki:
5 kromek bułki
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony