28Sie2019
godz. - 18:57

Zielono mi – kokosowa zupa z fasolką i cukinią

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Latem przyjemniej zjeść lekką warzywną zupę. Niekoniecznie wtedy, kiedy na zewnątrz lato pokazało swoje chłodniejsze oblicze. Zupa na bazie warzyw doskonała jest również wtedy, kiedy za oknem wciąż jest ciepło. Nie wymaga bowiem długiego przygotowania, szybko się gotuje i doskonale smakuje. U mnie dziś na drugie danie była ... druga zupa i wszyscy byli zadowoleni. Na szczęście wszyscy lubimy warzywa, a o innych propozycjach obiadowych pomyślę ... jutro. Może będzie chłodniej.


Składniki:
1 mała zielona cukinia
0,5kg zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
0,5 l bulionu warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz


Fasolkę szparagową pokrój w 2-3cm kawałki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę. Seler naciowy pokrój w plasterki. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim cebulę, czosnek i seler naciowy. Dodaj bulion warzywny i pokrojoną w cienkie paseczki cukinię. Gotuj 10 minut. Dodaj mleczko kokosowe, fasolkę szparagową i gotuj jeszcze 5-7 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Gazpacho - hiszpański chłodnik
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z serem feta
Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony