Ostatnie komentarze
20Wrz2019
godz. - 13:20

Bulion z ravioli – ulubiona zupa mojego synka

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Odkąd mój synek jeździ na zimowe narciarskie ferie do Włoch ravioli jest częstym daniem w naszym menu. Pierogi też czasami robię, ale niestety ravioli pokonują je na samym starcie. Najbardziej ulubione są ravioli z mięsem. Ponieważ moje dziecko nie przepada za sosami, ravioli podaję z masłem i parmezanem.


Dziś mój syn poprosił, żeby makaron w rosole zastąpić ravioli. Trochę pracy i danie wjechało na stół. Dzięki niemu wykorzystałam mięsa ugotowane w rosole. Zwykle mam z nim problem. Ja bardzo lubię gotowane mięso, ale niestety tylko ja. Moje dzieci za nim nie przepadają, dlatego za każdym razem kombinuję jak je wykorzystać. Farsz do ravioli jest doskonałym sposobem.


Składniki:
rosół:
2 udka z kurczaka
1 małe udo z indyka
nieduży kawałek wołowego szpondru
1 cebula
pół niedużego selera
3 marchewki
2 pietruszki
3 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
sól i pieprz
Cebulę obierz przekrój na pół i przypal nad ogniem, lub na patelni. Warzywa obierz. Do dużego garnka wlej zimną wodę, włóż mięso i zagotuj. Usuń pianę z wierzchu. Dodaj warzywa, cebulę i przyprawy. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.


ciasto:


500g mąki
4 łyżki oliwy
szczypta soli
200ml gorącej wody
farsz
mięso wyjęte z rosołu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
Ze wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto. Włóż do miseczki, przykryj i odstaw na parę minut.
Przygotuj farsz. Ugotowane mięso z rosołu obierz z kości i drobno posiekaj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i usmaż na złoto. Dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj cieniutko. Wykrawacz do ravioli posyp mąką. Na wykrawacz do ravioli połóż płat ciasta. W dołeczki nałóż porcje farszu. Przykryj drugim płatem ciasta. Z pomocą wałka wykrój pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z rosołem i natką pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Ulubiona zupa pomidorowa moich dzieci.
Na przekór wirusom – czosnkowa zupa krem
Zupa na duży apetyt – z porem i mielonym mięsem

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony