05Sty2018
godz. - 10:57

Na przekór wirusom – czosnkowa zupa krem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Końcówka roku 2017 postanowiła sprawdzić naszą cierpliwość. Wszyscy po kolei przechodzimy z jednej infekcji w drugą i mam już tego lekko dosyć. Dobrze, że odpuściło trochę na święta i mogliśmy je spędzić tradycyjnie z cała rodziną. Sylwester w tym roku jednak spędziliśmy pod znakiem chusteczek do nosa, soku malinowego i witaminy C.


Na rozgrzewkę i ku pokrzepieniu nadwątlonych sił przygotowałam dziś czosnkową zupę krem. Gładka, aksamitna, z chrupiącymi razowymi grzankami była naprawdę pyszna. Polecam.


Składniki (4 porcje)
zupa
2 główki czosnku+3 ząbki
3 spore ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 litr bulionu warzywnego
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka masła
100ml śmietanki
sól, biały pieprz
grzanki:
8 kromek razowego chleba
4 łyżki masła
1 łyżka suszonego tymianku
sól, czarny pieprz


Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Trzy dodatkowe ząbki przeciśnij przez praskę i odłóż. Cebule pokrój w piórka. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę smaż przez chwilę. Dodaj czosnek i ziemniaki. Smaż około 5 minut. Nie zrumieniaj warzyw. Przełóż warzywa do garnka dodaj bulion warzywny, liście laurowe, ziele angielskie i gałązki tymianku. Dopraw solą i białym pieprzem. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
Teraz przygotuj grzanki. Kromki chleba posmaruj cienko masłem, posyp solą pieprzem i tymiankiem. Pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni, mieszając aż będą chrupiące.
Wyjmij z zupy gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Zmiksuj zupę dokładnie. Dodaj odłożony czosnek przeciśnięty przez praskę i śmietankę. Zmiksuj ponownie. Zupę podawaj od razu z tymiankowymi grzankami.


Smacznego!


Spróbuj także
Rozgrzewająca zupa chrzanowa
Królewska zupa cebulowa
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony