03Cze2019
godz. - 19:41

Zupa na duży apetyt – z porem i mielonym mięsem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Chociaż wiosna i lato zachęcają raczej do lekkich potraw, to jednak czasem człowiek musi zjeść coś konkretnego. Do tego najlepiej jeśli nie trzeba spędzać pół dnia przy kuchni a efekt na talerzu jest perfekcyjny.


Dziś mogę zaproponować naprawdę ciekawe rozwiązanie problemu szybkiego niezbyt skomplikowanego i jednocześnie pysznego obiadu – zupę porową z mielonym mięsem. Moje dzieci patrzyły na nią z nieufnością dopóki nie spróbowały. Potem prosiły o dokładkę.


Przepis pochodzi z książki „Ekspresowe potrawy rodzinne".


Składniki:
2 pory
500g mielonego mięsa
1l bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
200ml śmietanki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz
½ pęczka natki pietruszki


Natkę pietruszki drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Pora (białą i jasnozieloną część) umyj i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, dodaj pora i duś przez 3-5 minut (nie dopuść do zbrązowienia cebuli i pora). Dodaj mięso i smaż przez parę minut. Dodaj bulion, liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 15 minut. Dodaj kukurydzę i gotuj 10 minut. Dodaj śmietankę połowę natki pietruszki, dopraw solę i pieprzem. Zagotuj. Podawaj gorącą zupę z resztą natki pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Zupa gołąbkowa – pyszny obiad jednogarnkowy
Zupa jagodowa
Zupa z cukinii z kurkami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony