03Kwi2019
godz. - 16:30

Ulubiona zupa pomidorowa moich dzieci.

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Kluczem do ulubionej zupy pomidorowej moich dzieci są trzy składniki: kluski lane – bez nich zupa podobno smakuje zupełnie inaczej, mleczko kokosowe – ale o tym moje dzieci nie wiedzą no i pomidory duuuuużo pomidorów. Niestety – dla mnie- nie wchodzą tu w grę pomidory świeże w sezonie. Są zbyt delikatne w smaku. Nawet, kiedy półki uginają się od świeżych pięknych pomidorów w różnych gatunkach, sięgam po pomidory z puszki oraz passatę pomidorową.


Na osiem talerzy zupy zużywam zwykle puszkę pomidorów i litr passaty doprawionej czosnkiem i bazylią. Zupa musi być baaaardzo pomidorowa. Kiedy chcę, żeby była bardziej treściwa gotuję ją na kurczaku. Jeśli nie chcecie mięsa doskonale sprawdzi się po prostu warzywny bulion.


Składniki:
1 puszka pomidorów
1 litr passaty pomidorowej (jeśli niedoprawiona to 1 ząbek czosnku i kilka listków bazylii)
1 puszka mleczka kokosowego
0,5l bulionu warzywnego lub bulionu na kurczaku
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz


Na patelni roztop masło. Przesmaż na nim pomidory z puszki z posiekanym czosnkiem. Przełóż pomidory do rondla, dodaj passatę, listki bazylii (jeśli masz doprawioną passatę czosnek i bazylię możesz pominąć), mleczko kokosowe oraz bulion. Gotuj 20 minut. Zupę zmiksuj bardzo dokładnie Dodaj bulionu, jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z lanymi kluskami i natką pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także:
Gazpacho - hiszpański chłodnik
Zupa pomidorowa z kapustą
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony