Zupa pomidorowa zwana również popularną pomidorówką, to chyba jedna z najbardziej lubianych zup w Polsce. Podobno pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Od 1897 roku popularnością cieszyła się również słynna zupa Campbella. Co kraj to przepis na tę zupę. W Polsce jest podawana z ryżem lub makaronem. We Włoszech smakuje bazylią, oliwą z oliwek i jest bardziej gęsta od naszej. Hiszpanie podają pomidorową na zimno jako gazpacho lub na ostro z dodatkiem papryczki chili.
U mnie dzisiaj przepis na pomidorową w stylu indyjskim z rozmarynem, kminem rzymskim i czerwoną soczewicą. Podałam ją ze skwarkami z bekonu oraz chrupiącymi pistacjami. Była pyszna.
Składniki
300g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół papryczki chili
3 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz
1 litr bulionu warzywnego
100 g boczku wędzonego
pistacje
2 łyżki czarnuszki
Papryczkę chili, cebulę, czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw kminem rzymskim, słodką papryką. Smaż około 5 minut. Soczewicę wypłucz dokładnie na sitku. Zawartość patelni przełóż do rondelka, dodaj bulion warzywny, soczewicę, rozmaryn i gotuj aż soczewica będzie miękka Jeśli potrzeba uzupełnij bulion. Zupę zmiksuj dokładnie, dopraw solą i pieprzem i jeśli potrzeba. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni aż uzyskasz chrupiące skwareczki. Zupę podawaj ze skwarkami, pistacjami i czarnuszką.
Smacznego!
Spróbuj także
Zupa pomidorowa z kapustą
Mocna i rozgrzewająca - zupa paprykowo-pomidorowa
Zupa z zielonej soczewicy