Ostatnie komentarze
12Cze2015
godz. - 09:39

Zupa z zielonej soczewicy

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Soczewica ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego.

 

Jest kilka rodzajów (kolorów) soczewicy. Najbardziej popularne są dwa: czerwona i zielona. Czerwona soczewica pozbawiona łupinki, szybko się gotuje i jest najłatwiej przyswajalna dla organizmu. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Tym razem wykorzystałam ją do ugotowania zupy.

 

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

2 łodygi selera naciowego

kawałek pora

3 ziemniaki

200g zielonej soczewicy

kostka rosołowa lub bulionetka

łyżka masła

½ cebuli

2 ząbki czosnku

200g chudego wędzonego boczku

2 listki laurowe,

3 ziarenka czarnego pieprzu

2 ziarenka ziela angielskiego

śmietana

koperek

sól pieprz

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora i łodygi selera pokrój w plasterki. Soczewicę wypłucz. W garnku zagotuj 1,5l wody, dodaj bulionetkę i pokrojone warzywa oraz soczewicę. Dodaj listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 20 minut. Cebulę, czosnek i boczek drobno pokrój. Podsmaż lekko na suchej patelni. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj łyżkę masła i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z łyżką śmietany i koperkiem.

 

Smacznego!

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony