Ostatnie komentarze
21PaÅ2019
godz. - 09:40

Dyniowo-pomidorowa zupa na ostro

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Październik i listopad smakuje dynią i śliwkami. W pozostałej części roku nie jemy dyni prawie wcale. Sporadycznie kupuję dynię piżmową, kiedy bardzo mam ochotę na dyniową zupę. Pewnie to za sprawą Halloween i lampionów robionym z dyni jesienią królują u mnie sałatki, placki, babeczki, tarty i zupy dyniowe.


Z dzieciństwa pamiętam słodką zupę dyniową z dodatkiem mleka krowiego. Szczerze mówiąc zupełnie mi nie smakowała. Dla siebie i swoich dzieci przygotowuję zupę na ostro. Najczęściej z dodatkiem mleczka kokosowego. Tym razem zrobiłam zupę dyniową z dodatkiem pomidorów i soku z pomarańczy. Moja zupa wyszła naprawdę ostra. Zatem nauczka na dziś: zawsze najpierw sprawdź jak mocną papryczkę kupiłaś zanim dodasz ją do dania Mrugnięcie


Składniki (4 porcje)
pół dyni zwyczajnej (około 2,5kg przed obraniem)
1 puszka pomidorów
1 papryczka chili
2 zÄ…bki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka masła
sok z jednej pomarańczy
1l bulionu warzywnego
150ml śmietanki (opcjonalnie)


Dynię obierz, wykrój gniazdo nasienne a miąższ pokrój w kostkę. Czosnek, cebulę, papryczkę chili pokrój w kostkę. W rondlu z grubym dnem roztop masło, dodaj papryczkę chili, czosnek i cebulę. Podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion warzywny oraz sok pomarańczowy. Duś aż dynia będzie miękka. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę zmiksuj bardzo dokładnie. Jeśli dodajesz śmietankę wlej ją i zagotuj zupę.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jesienna zupa z pęczakiem i ciecierzycą
Meksykańska zupa z fasolą
Zupa kurkowa z kaszÄ… jaglanÄ….

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony