Październik i listopad smakuje dynią i śliwkami. W pozostałej części roku nie jemy dyni prawie wcale. Sporadycznie kupuję dynię piżmową, kiedy bardzo mam ochotę na dyniową zupę. Pewnie to za sprawą Halloween i lampionów robionym z dyni jesienią królują u mnie sałatki, placki, babeczki, tarty i zupy dyniowe.
Z dzieciÅ„stwa pamiÄ™tam sÅ‚odkÄ… zupÄ™ dyniowÄ… z dodatkiem mleka krowiego. Szczerze mówiÄ…c zupeÅ‚nie mi nie smakowaÅ‚a. Dla siebie i swoich dzieci przygotowujÄ™ zupÄ™ na ostro. Najczęściej z dodatkiem mleczka kokosowego. Tym razem zrobiÅ‚am zupÄ™ dyniowÄ… z dodatkiem pomidorów i soku z pomaraÅ„czy. Moja zupa wyszÅ‚a naprawdÄ™ ostra. Zatem nauczka na dziÅ›: zawsze najpierw sprawdź jak mocnÄ… papryczkÄ™ kupiÅ‚aÅ› zanim dodasz jÄ… do daniaÂ
Składniki (4 porcje)
pół dyni zwyczajnej (około 2,5kg przed obraniem)
1 puszka pomidorów
1 papryczka chili
2 zÄ…bki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka masła
sok z jednej pomarańczy
1l bulionu warzywnego
150ml śmietanki (opcjonalnie)
Dynię obierz, wykrój gniazdo nasienne a miąższ pokrój w kostkę. Czosnek, cebulę, papryczkę chili pokrój w kostkę. W rondlu z grubym dnem roztop masło, dodaj papryczkę chili, czosnek i cebulę. Podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion warzywny oraz sok pomarańczowy. Duś aż dynia będzie miękka. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę zmiksuj bardzo dokładnie. Jeśli dodajesz śmietankę wlej ją i zagotuj zupę.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jesienna zupa z pęczakiem i ciecierzycą
Meksykańska zupa z fasolą
Zupa kurkowa z kaszÄ… jaglanÄ….