Ostatnie komentarze
24Sty2020
godz. - 13:10

Zupa chili con carne

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Od czasu kiedy moja córka przestała jeść obiady w szkole stanęłam przed odwiecznym kucharskim problemem. Co ugotować na obiad. Są takie momenty, kiedy kończą mi się pomysły a inwencja twórcza bawi się w chowanego. Czasem pomaga proste pytanie, skierowane do najbardziej zainteresowanych czyli dzieci. Odpowiedzią na ich zapotrzebowanie byłaby jedynie zupa pomidorowa spaghetti, barszcz z uszkami i naleśniki. Wszystkie te dania są bardzo smaczne ale na dłuższą metę mogą się znudzić. Chili con carne znamy jako danie główne podawane z ryżem. Ponieważ do pełnego obiadu brakowało mi zupy przygotowałam zupę chili con carne.


Składniki (4 porcje)
400g mięsa mielonego wołowego
500ml passaty pomidorowej
500ml bulionu wołowego
1 podłużna czerwona słodka papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
szczypta curry
sól pieprz


Cebulę, papryczkę chili i czosnek pokrój w drobną kostkę. Roztop masło na patelni podsmaż lekko cebulę czosnek i chili. Dodaj paprykę w proszku, kumin i curry. Smaż przez chwilę. Wlej olej i podsmaż mięso mielone przez 5-7 minut. Dodaj bulion, passatę pomidorową. Gotuj 25 minut. Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę i pokrojoną w plasterki czerwoną słodką paprykę. Gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorącą z ryżem lub grzanką.


Smacznego!


Spróbuj także:
Zupa na duży apetyt – z porem i mielonym mięsem
Zupa gołąbkowa – pyszny obiad jednogarnkowy
Dyniowo-pomidorowa zupa na ostro

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony