Ostatnie komentarze

Kiedyś, kiedy planowałam zrobienie placków, zawsze przychodziły mi do głowy placki ziemniaczane. Robiłam je z dodatkiem cebuli i pieprzu a podawałam z cukrem lub kwaśną śmietaną. Kilka lat temu przy okazji wycinania halloweenowego lampionu z dyni zrobiłam po raz pierwszy placki dyniowe. Zrobiłam je niemal identycznie jak ziemniaczane a wyszły znacznie delikatniejsze i zasmakowały wszystkim tak bardzo, że ziemniaczane długo były w niełasce.


Dziś znowu przygotowałam te pyszne i bardzo łatwe placuszki. Użyłam do ich przygotowania mojej ulubionej ostatnio dyni piżmowej. Konfiturę figową możecie przygotować sami ze świeżych owoców. My w tym roku z letnich wakacji przywieźliśmy wspaniałą gotową konfiturę, która doskonale komponuje się z słonecznymi dyniowymi placuszkami. Tym którym owocowa konfitura nie pasuje do placków z dyni polecam syrop klonowy lub po prostu naturalny jogurt.


Składniki (20 placuszków)
600g dyni bez skóry
pół cebuli
5 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

wiÄ™cej»

Śledź z ziemniakami to dla wielu z nas trudne wspomnienie ze szkolnej stołówki. Chociaż śledzia z cebulką lubią u nas w domu wszyscy to rzadko podaję go na obiad. Dziś jednak postanowiłam złamać tę zasadę i przygotowałam śledzia w wersji obiadowej. Znowu był śledź znowu były ziemniaki, ale w zupełnie innej wersji.


Ziemniaki podałam w mundurkach podpieczone na złoto w piekarniku. Śledź natomiast doskonale skomponował się z śmietanowym sosem z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Spróbujcie, czy taka wersja obiadowego śledzia będzie wam odpowiadać.


Składniki (2 porcje)
6 ziemniaków
2 łyżki oliwy
200g matiasów w oleju
200g 18% śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
pół cebuli
1 jabłko
3 ogórki konserwowe
2 łyżki posiekanego koperku

wiÄ™cej»
13PaÅ2017

Dziś dzieci muszą mi wybaczyć, ale dorosły też człowiek i czasem musi zrobić sobie małą przyjemność. Propozycja będzie dla tych, którzy nie muszą jeździć samochodem i nie muszą pracować, czyli dla ... szczęściarzy lub dla tych, którzy mogą zrelaksować się w weekend. Kawa po irlandzku to napój przygotowany z mocnej kawy, irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, polecam więc go po jesiennym spacerze lub wtedy, gdy brak słońca doskwiera szczególnie mocno. W zasadzie możecie wzmocnić kawę dowolną whiskey ale nam najlepiej smakuje z irlandzką Jameson Irish Whiskey.


Jeśli nie lubicie tego trunku przygotujcie inną wersję wzmocnionej kawy: French coffee – z koniakiem lub brandy, Spanish coffee – z sherry lub Jamaican coffee – z ciemnym rumem.


Składniki (2 porcje)
300ml mocnej gorÄ…cej kawy
40ml Jameson Irish Whiskey
150ml 30% śmietanki
4 łyżeczki grubego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru pudru
4 krople esencji waniliowej

wiÄ™cej»

Dzisiaj deser, który powstał z internetowej inspiracji oraz połączenia dwóch przepisów: ciasta marchewkowego oraz babeczek dyniowych, które były absolutnym hitem zeszłorocznego Halloween. Poprzednie babeczki wymagały upieczonej i zmiksowanej dyni. Do tego przepisu użyłam surowej dyni startej na drobnej tarce. Dokładnie tak samo przygotowuję moje ciasto marchewkowe. W obu przypadkach i babeczek dyniowych i marchewkowego ciasta dodatek cynamonu sprawia, że wypieki mają lekko piernikowy smak. Dzięki soczystym warzywom babeczki są wilgotne i pyszne nawet następnego dnia.


Składniki (24 babeczki)
210g startej surowej dyni
2 jajka
200g mÄ…ki
180ml oleju
180ml mleka
130g brÄ…zowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100g posiekanej gorzkiej czekolady
150g białej czekolady

wiÄ™cej»

Wczoraj pierwszy raz tej jesieni założyłam cieplejszą kurtkę. Najgorszy jest ten pierwszy moment chłodu. Kiedy temperatura spada do 5stC wydaje się, że zimniej już być nie może. Potem człowiek jakoś się przyzwyczaja. Wiosną, kiedy temperatury wzrastają powyżej 5 stC mamy ochotę wyciągnąć z szuflady letnie ubrania. Kiedy tak przenikliwie i chłodno się robi człowiek częściej sięga po coś słodkiego.


Dziś chciałabym zaproponować Wam błyskawiczne jesienne pachnące grzebienie z ciasta francuskiego ze słodkim imbirowo-cynamonowym gruszkowym nadzieniem. Z takim deserem popołudniowa kawa doskonale rozgrzewa i rozwiewa jesienną szarugę za oknem.


Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
1 duża gruszka
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mleka

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony