Ostatnie komentarze
16PaÅ2017
godz. - 18:36

Śledź w śmietanie

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Śledź z ziemniakami to dla wielu z nas trudne wspomnienie ze szkolnej stołówki. Chociaż śledzia z cebulką lubią u nas w domu wszyscy to rzadko podaję go na obiad. Dziś jednak postanowiłam złamać tę zasadę i przygotowałam śledzia w wersji obiadowej. Znowu był śledź znowu były ziemniaki, ale w zupełnie innej wersji.


Ziemniaki podałam w mundurkach podpieczone na złoto w piekarniku. Śledź natomiast doskonale skomponował się z śmietanowym sosem z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Spróbujcie, czy taka wersja obiadowego śledzia będzie wam odpowiadać.


Składniki (2 porcje)
6 ziemniaków
2 łyżki oliwy
200g matiasów w oleju
200g 18% śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
pół cebuli
1 jabłko
3 ogórki konserwowe
2 łyżki posiekanego koperku


Rozgrzej piekarnik 180stC.
Ziemniaki w mundurkach ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Każdy ziemniak przekrój na ćwiartki umieść w naczyniu żarodopornym, skrop oliwą i piecz aż będą miały złoty kolor. Cebulę, jabłko i ogórki pokrój w kosteczkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem i musztardą. Dodaj cebulę, jabłko i ogórki i wymieszaj. Na talerzu ładnie ułóż ziemniaki i sos wraz z pokrojonym na nieduże kawałki śledziem. Udekoruj gałązkami koperku.


Smacznego!


Spróbuj także
Moja bułka rybaka
Smaczne nie musi być skomplikowane.

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony