Słodki początek jesieni – dyniowa tarta
Niektóre składniki są sprzymierzeńcami gospodyni w kuchni. Dla mnie należą do nich między innymi cukinia, ciasto francuskie, buraki i biały ser. Zawsze mam je w lodówce ponieważ pozwalają bezpiecznie zaplanować posiłek w sytuacji kryzysowej. Dziś dołączyła do nich dynia. Zwykle wykorzystywałam ją do placków, sałatek czy zup. Dziś deserowa wersja, która powstała na podstawie przepisu Jamie Oliver'a.
Zapraszam zatem na dobry, bo słodki, początek jesieni z królową jesiennych warzyw – dynią – w roli głównej. Krucha tarta z kremowym dyniowym nadzieniem ma piękny jesienny kolor i lekko karmelowy smak. Jest prawdziwą ozdobą niedzielnego stołu. Może też być ciekawą propozycją na halloweenowy wieczór.
Składniki (tortownica 25cm):
ciasto
200g mÄ…ki
35g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 łyżka mleka
masa dyniowa
400g obranej dyni