Ostatnie komentarze

Niektóre składniki są sprzymierzeńcami gospodyni w kuchni. Dla mnie należą do nich między innymi cukinia, ciasto francuskie, buraki i biały ser. Zawsze mam je w lodówce ponieważ pozwalają bezpiecznie zaplanować posiłek w sytuacji kryzysowej. Dziś dołączyła do nich dynia. Zwykle wykorzystywałam ją do placków, sałatek czy zup. Dziś deserowa wersja, która powstała na podstawie przepisu Jamie Oliver'a.


Zapraszam zatem na dobry, bo słodki, początek jesieni z królową jesiennych warzyw – dynią – w roli głównej. Krucha tarta z kremowym dyniowym nadzieniem ma piękny jesienny kolor i lekko karmelowy smak. Jest prawdziwą ozdobą niedzielnego stołu. Może też być ciekawą propozycją na halloweenowy wieczór.


Składniki (tortownica 25cm):
ciasto
200g mÄ…ki
35g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 łyżka mleka
masa dyniowa
400g obranej dyni

wiÄ™cej»

No i mamy jesień. Gdyby nie to, że po jesieni przychodzi zima, której nie lubię, byłoby całkiem fajnie. Kasztany, żołędzie, kolorowe szeleszczące pod nogami liście i świeże warzywa – za to najbardziej lubię jesień. Żadna pora roku nie jest przecież tak bogata i kolorowa.


Dziś danie, które wspaniale wpisuje się w jesienny nastrój. Jest kolorowe jak jesienny krajobraz i jednym z jego składników jest najbardziej jesienne warzywo czyli dynia.


Składniki (4 porcje)
250g razowego penne
500g dyni
200g pomidorków koktajlowych
200g cukinii
1 cebula
3 zÄ…bki czosnku
4 gałązki tymianku
3 gałązki rozmarynu
100ml oliwy z oliwek
4 łyżki parmezanu
sól, pieprz

wiÄ™cej»

Chociaż cukinię można w Polsce kupić przez cały rok to dania z jej udziałem kojarzą się raczej z jesienią. Cukinia faszerowana mięsem i w wersji wegetariańskiej, placki, tarty królują na naszym stole głównie w październiku.


Dziś chciałabym zaproponować wyjątkowo prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę. Cukinia w cieście naleśnikowym sprawdzi się również jako dodatek do obiadu albo lekka kolacja. Ja przygotowałam do niej sos czosnkowo-koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Myślę, że dobrze będzie również smakować z ostrą pomidorową salsą lub po prostu z chrzanem.


Składniki
500g cukinii
170ml mleka
50ml oleju
6 łyżek mąki pełnoziarnistej
1 jajko
3 łyżki parmezanu
łyżka posiekanego tymianku
sól, pieprz

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony