Ostatnie komentarze
22Kwi2019
godz. - 13:42

Inne spojrzenie na grecką sałatkę

Share

Grecka sałatka to chyba jedna z moich ulubionych dań kolacyjnych. Bardzo lubię połączenie pomidorów, oliwek, sera feta i uprażonych pestek słonecznika. Nigdy nie dodaję do niej surowego ogórka. Nie tylko dlatego, że podobno nie powinno się łączyć pomidorów z surowym ogórkiem w jednym daniu ale raczej dlatego, że smakowo zupełnie mi tu nie pasuje. Uwielbiam również zielone szparagi. Postanowiłam więc dzisiaj połączyć oba smaki i powstała wariacja na temat greckiej sałatki. Zaskakujące jak doskonale pasują do reszty składników tej tradycyjnej pysznej sałatki.


Składniki (2 porcje)
2 garście roszponki
10-12 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
pół czerwonej papryki
150g sera feta
pół pęczka zielonych szparagów
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oliwy
sól, pieprz


Szparagi obierz i pokrój w 2 cm kawałki. Główki szparagów odłóż. Łodyżki gotuj w osolonej wodzie około 6-8 minut. Dołóż główki szparagów i gotuj jeszcze 3-5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Fetę pokrój w kostkę, paprykę w paseczki a oliwki w plasterki. Na talerzu poukładaj roszponkę, pomidorki, paprykę, szparagi, oliwki i fetę. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp uprażonymi pestkami słonecznika.


Smacznego!


Spróbuj także:
Obiadowa sałatka caprese
Szybki obiad – kasza gryczana z serem feta i suszonymi pomidorami
Lekki letni obiad – sałatka ze szparagami i owocami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony