Bardzo dawno nie smażyłam placków ani racuchów. Czas nadrobić zaległości. Zaczynam więc sezon od baaaaardzo jesiennego dania. Proponuję dziś placki z mąki kasztanowej z figami i serkiem kozim. Do tego włoskie orzechy i odrobina syropu daktylowego. Zaserwujcie takie danie swoim domownikom na jesienne weekendowe śniadanie. Przepędzicie nim każdą jesienną chandrę.
Oryginalne danie podpatrzyłam kiedyś we Francji. Placki składały się wyłącznie z mąki kasztanowej wody i soli. Duże, podobne bardziej do naleśników, smażone prawie bez tłuszczu podawane były z dość ostrym białym serem. Moje placuszki są znacznie mniejsze i grubsze, ale lekko przydymiony karmelowy smak jest taki sam.
Składniki
200g mÄ…ki kasztanowej
150ml wody
150ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu
do podania: kozi twarożek, figi i orzechy włoskie, syrop daktylowy