Ostatnie komentarze

Lubicie ryż zapiekany z jabłkami? Ja bardzo. Czasem przygotowuję to danie na ciepłą zimową kolację. Najbardziej lubię, kiedy ryż jest lekko rozgotowany, kleisty i bardzo gorący. Podaję go z uprażonymi jabłkami i kleksem jogurtu naturalnego prosto z lodówki. Pomyślałam, że właściwie danie to jest bardzo podobne do risotto. Przygotowałam więc słodko-kokosową wersję risotto z jabłkami. Ciekawym dodatkiem była kokosowa kruszonka. Niestety niewiele zjadłam tego risotto ponieważ bardzo smakowało mojemu synowi.


Składniki:
risotto:
120g ryżu arborio
400ml mleka kokosowego
250ml wody
1 laska cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
owoce:
3 duże jabłka
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
kruszonka:
40g wiórków kokosowych
20g masła
1 łyżka cukru

wiÄ™cej»

Dziś propozycja treściwego gęstego i pożywnego dania jednogarnkowego czyli meksykańskiej zupy z dużą ilością fasoli i mięsa. Mocna pomidorowo paprykowa pięknie pachnie i doskonale rozgrzewa. Przepisów na zupę meksykańską jest tyle ile gospodyń. Można ją przygotować w wersji bezmięsnej albo pełną mięsa, chorizo lub boczku. Zawsze jednak znaleźć powinna się w niej fasola (może być więcej niż jedna odmiana), ostra papryczka idealne jeśli będzie to jalapeño, wędzona papryczka w proszku, cebula, czosnek i pomidory. Do mojej zupy dodałam udziec z indyka pokrojony w kostkę i mocno aromatyczny surowy wędzony boczek. Zupa wyszła doskonała i ku uciesze mojej córki bardzo ostra.


Składniki (4 porcje)
600g pokrojonego w kostkę udźca indyczego
250g surowego wędzonego boczku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
250ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
3 zÄ…bki czosnku
ostra papryczka
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
1l wołowego bulionu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

wiÄ™cej»

O użyteczności ciasta francuskiego napisano już wszystko. Sama bardzo je lubię i często wykorzystuję. Jest doskonałe jako baza do tart, zapiekanek, pasztecików, pierożków oraz deserów. Dziś przygotowałam szybkie ciastka z ciasta francuskiego z serem i owocami. Najpiękniej wyglądają ze świeżymi sezonowymi owocami. Jeśli jednak zdecydujecie się przygotowywać je nieco później użyjcie cytrusy, kiwi i winogrona. Ciastka też będą pyszne.


Składniki (6 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g białego sera
2 żółtka
6 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
owoce do dekoracji

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony