Lubicie ryż zapiekany z jabłkami? Ja bardzo. Czasem przygotowuję to danie na ciepłą zimową kolację. Najbardziej lubię, kiedy ryż jest lekko rozgotowany, kleisty i bardzo gorący. Podaję go z uprażonymi jabłkami i kleksem jogurtu naturalnego prosto z lodówki. Pomyślałam, że właściwie danie to jest bardzo podobne do risotto. Przygotowałam więc słodko-kokosową wersję risotto z jabłkami. Ciekawym dodatkiem była kokosowa kruszonka. Niestety niewiele zjadłam tego risotto ponieważ bardzo smakowało mojemu synowi.
Składniki:
risotto:
120g ryżu arborio
400ml mleka kokosowego
250ml wody
1 laska cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
owoce:
3 duże jabłka
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
kruszonka:
40g wiórków kokosowych
20g masła
1 łyżka cukru