Ostatnie komentarze
07Pa2019
godz. - 22:29

Kokosowe risotto z jabłkami i chrupiącą kruszonką

Share

Lubicie ryż zapiekany z jabłkami? Ja bardzo. Czasem przygotowuję to danie na ciepłą zimową kolację. Najbardziej lubię, kiedy ryż jest lekko rozgotowany, kleisty i bardzo gorący. Podaję go z uprażonymi jabłkami i kleksem jogurtu naturalnego prosto z lodówki. Pomyślałam, że właściwie danie to jest bardzo podobne do risotto. Przygotowałam więc słodko-kokosową wersję risotto z jabłkami. Ciekawym dodatkiem była kokosowa kruszonka. Niestety niewiele zjadłam tego risotto ponieważ bardzo smakowało mojemu synowi.


Składniki:
risotto:
120g ryżu arborio
400ml mleka kokosowego
250ml wody
1 laska cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
owoce:
3 duże jabłka
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
kruszonka:
40g wiórków kokosowych
20g masła
1 łyżka cukru


Przygotuj kruszonkę. Umieść wiórki, cukier i masło na patelni. Smaż mieszając kilka minut aż masło się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Umieść na patelni jabłka z sokiem z cytryny i syropem klonowych. Smaż na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu aż jabłka zmiękną ale nie rozpadną.
W garnku z grubym dnem roztop masło. Dodaj laskę cynamonu i podgrzewaj przez chwilę. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka zrobią się przeźroczyste. Dodaj wodę, mleko kokosowe i cukier i gotuj często mieszając aż ryż wchłonie prawie cały płyn, stanie się miękki i kleisty. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Usuń cynamon. Risotto nałóż do miseczki. Nałóż jabłka, kleks jogurtu naturalnego. Całość posyp kokosową kruszonką. Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Szparagowe risotto – jedna porcja to za mało
Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami
Drugie śniadanie dla wszystkich

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony