Ostatnie komentarze
25Wrz2015
godz. - 08:21

Drugie śniadanie dla wszystkich

Share

Drugie śniadanie to posiłek niedoceniany. Właściwie jedzą go dzieci w przedszkolu i uczniowie na długiej przerwie. Dorośli pracujący zadawalają się najczęściej kawą. Jeśli z jakiś przyczyn nie zjedli rano śniadania, wtedy drugie śniadanie kończy się w fast foodzie, bo przecież burczący z głodu brzuch skutecznie zakłóca nawet ciche myśli. A dietetycy zalecają spożywanie pięciu posiłków dziennie w odpowiednich trzy-, cztero-godzinnych odstępach czasu. Zapewniamy sobie w ten sposób dobre samopoczucie, właściwy poziom wydzielania insuliny i brak gwałtownych skoków poziomu glukozy co zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

 

Dziś więc propozycja drugiego śniadania. Można je przygotować wcześniej a potem lekko podgrzać zatem nadaje się do zabrania do pracy. Będzie smakować i dorosłym i dzieciom, a dla łasuchów, którzy liczą kalorie może być deserem bez wyrzutów sumienia.

 

Składniki:

120g kaszy jaglanej

300ml wody

szczypta soli

pół łyżeczki masła

jabłko

szczypta cynamonu

łyżeczka masła

łyżeczka brązowego cukru

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj masłem nałóż połowę kaszy, na nią warstwę jabłek. Posyp cynamonem i cukrem. Przykryj resztą kaszy. Połóż na wierzch wiórki masła. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180stC. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i polej sosem waniliowym lub odrobiną jogurtu naturalnego.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony