28Pa2019
godz. - 15:44

Prosta sałatka z brukselki

Share

Brukselkę w naszym domu naprawdę lubię tylko ja. Reszta rodziny do tej pory mówiła, że je bo musi. Dziś postanowiłam tak przygotować to warzywo, żeby moje dzieci nie mogły narzekać. Dzieci nie chciały mi wierzyć, ale okazało się, że brukselka też może być smaczna. Jeśli więc wasze dzieci kręcą nosem na to warzywo, podajcie je tak jak ja z płatkami migdałów, odrobiną papryczki chili i natką pietruszki. Może tak jak moim dzieciom przypadnie do gustu? Tak przygotowana brukselka może być dodatkiem do obiadu lub szybką i smaczną przekąską.


Składniki:
0,5kg brukselki
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
4 łyżki płatków migdałów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny


Brukselkę oczyść z brzydkich listków, umyj i ugotuj al dente w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odcedź. Czosnek i papryczkę chili posiekaj. Upraż płatki migdałów. Na patelni roztop masło, dodaj czosnek i papryczkę chili i podgrzewaj przez chwilę. Dodaj ugotowaną brukselkę wymieszaj i smaż przez chwilę. Zdejmij z patelni, dodaj natkę z pietruszki i wymieszaj. Nałóż brukselkę do miseczek, posyp uprażonymi płatkami migdałów i skrop sokiem z cytryny.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pieczone rzodkiewki - niecodzienna pyszna przekąska
Prosta sałatka z pieczonej marchewki
Błyskawiczna doskonała przekąska – smażony groszek cukrowy

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony