25Pa2019
godz. - 16:45

Na złość jesieni – słoneczna pikantna konfitura z moreli

Share

Kiedy stragany uginały się od świeżych owoców i warzyw przygotowałam kilka niedużych słoiczków z pikantną konfiturą z moreli. Żałuję że tak mało, bo konfitura była tak pyszna, że jest już właściwie tylko wspomnieniem. W przyszłym roku muszę przygotować jej trochę więcej, albo schować głęboko i wyjąć dopiero, kiedy jesień będzie już tylko wspomnieniem i trzeba będzie poprawić sobie zimowy humor. Ta konfitura wygląda przecież jak lato zamknięte w słoiczku. Jest mocna, trochę ostra, słodko-kwaśna. Doskonała do świeżego pieczywa na przykład z kozim twarożkiem. To smakowita propozycja na zimowe śniadanie.


Przepis na konfiturę pochodzi z magazynu Moje gotowanie.


Składniki:
750g moreli
0,5kg żółtych pomidorów
papryczka chili
50ml soku z cytryny
50g brązowego cukru


Morele umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Papryczkę chili umyj i posiekaj (usuń pestki, jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań). W garnku z grubym dnem umieść morele, pomidory, papryczkę, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i duś aż owoce zupełnie się rozpadną a sos zredukuje. Konfiturę możesz zmiksować na gładki mus albo zostawić kawałeczki. Wrzący mus nałóż do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Jeśli chcesz je długo przechowywać możesz je zapasteryzować w piekarniku.


Smacznego!


Spróbuj także:
Coś do chleba, czyli pasty z wędzonej makreli
Czekodżem ze śliwkami

Grzanki z miętowym pesto

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony