28Lis2016
godz. - 13:46

Na świątecznym stole: wigilijna zupa grzybowa

Share


Autorem zupy rybnej w naszym domu jest mój tata, który od zawsze zajmuje się przygotowaniem świątecznego karpia i przy okazji gotuje zupę. Ja na Wigilię przygotowuję zawsze zupę grzybową. Od paru lat gotuję ją według przepisu mamy mojego męża i wszyscy zgodnie twierdzimy, że nie ma lepszej. Pojawia się na stole wyłącznie na święta Bożego Narodzenia więc tym bardziej jest wyjątkowa. W Wigilię zawsze gościmy całą rodzinę, więc zupy musi być dużo. Gotuję ją w swoim największym 5 litrowym garnku a i tak zupa znika, jeśli nie w Wigilię to w pierwszy dzień świąt. Dodajemy do niej łazanki, ale jest tak pełna aromatu i gęsta że doskonała będzie również z kromką chleba.


Składniki:
8-10 dag suszonych grzybów (podgrzybków lub/i borowików)
3 marchewki
3 pietruszki
kawałek pora
2 listki laurowe
5 ziaren angielskich
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól pieprz


Grzyby namocz i zostaw noc. Gotuj przez pół godziny. Dodaj obrane marchewki, pietruszkę, pora, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj 45 minut. Cebulę posiekaj drobno i usmaż na złoto na maśle. Odcedź warzywa i grzyby (nie wylewaj wywaru!). Usuń listki laurowe, ziele angielskie i pora. Resztę zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do wywaru. Uzupełnij wodą do odpowiedniej konsystencji. Dodaj zrumienioną cebulę, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut. Mieszaj często, bo grzyby po zmieleniu bardzo lubią się przypalić.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony