Ostatnie komentarze
17Gru2021
godz. - 19:22

Na świątecznym stole - udka gęsi nie tylko na Świętego Marcina

Share

11 listopada to tradycyjnie dzień, kiedy w Polsce podawana jest gęś. Tradycja ta jest również żywa między innymi w Szwecji, Węgrzech, Słowacji, Austrii i Niemczech. Polska jest głównym producentem tego smacznego mięsa dlatego praktycznie we wszystkich wymienionych krajach spożywana jest polska gęsina. Mimo tego mięso to nie jest u nas popularne. Przypominamy sobie o nim tradycyjnie właśnie 11 listopada a potem na kolejny rok zapominamy. Dziś mimo, że 11 był już dawno chciałabym zaproponować na obiad gęsinę. Może ktoś się skusi i przygotuje na Boże Narodzenie? Można do niej dodać majeranek, tymianek, jałowiec, imbir i kminek a serwuje się przeważnie z jabłkami, żurawiną, suszonymi śliwkami, buraczkami i czerwoną kapustą. Ja udka gęsi marynowałam przez 12 godzin w marynacie z sosu sojowego z rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem a na koniec posmarowałam konfiturą z moreli, żeby pięknie się zrumieniła. Nieskromnie przyznam, że danie wyszło doskonałe a zapach pieczonego mięsa powodował, że trudno było cierpliwie czekać na obiad.

Składniki:
4 udka z gęsi
2 łyżka oleju
2-3 łyżki konfitury morelowej
250ml bulionu drobiowego
5-6 suszonych moreli
marynata:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżka posiekanego tymianku

 

Udka z gęsi oczyść, umyj i osusz ręcznikiem. Czosnek pociśnij przez praskę, papryczkę chili drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią dokładnie udka i zostaw w lodówce na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 160stC. Udka wyjmij z marynaty i obsmaż mocno na oleju. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i polej resztą marynaty. Wlej bulion dodaj morele i piecz pod przykryciem 2h. Obróć udka na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Polewaj od czasu do czasu powstałym sosem. Konfiturę morelową podgrzej żeby stała się płynna. Odkryj udka, posmaruj konfiturą i piecz bez przykrycia 10 minut w temperaturze 190stC. Podawaj z buraczkami i pęczakiem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Wypasiona zupa rybna
Na świątecznym stole – łazanki z kapustą i grzybami
Cake pops - czekoladowo-cynamonowe choinki

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony